Постоянен арест за 3 -ма мароканци, опитали да влязат незаконно в страната

Снимка: Infomreja.bg

Те са задържани в землището на село Гюешево

Районен съд – Кюстендил взе мерки за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на трима души, граждани на Кралство Мароко.

Всички те са привлечени от прокуратурата в качеството им на обвиняеми за престъпление по чл.279, ал.1 от НК, за това че на 25.01.2024 г., в землището на село Гюешево, на 470 м. от сградата на ГПУ - Гюешево, са направили опит да излязат през границите на страната ни, без разрешение на надлежните органи на властта, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини, съобщават от пресцентъра на съда.

За посочения състав на престъпление е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от три до шест години и глоба от 1000 – 5000 лв. Касае се за тежко престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. От събраните по делото доказателства, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са съпричастни към престъплението. Налице е и реална опасност обвиняемите да се укрият, доколкото не са български граждани и нямат постоянен адрес на територията на страната. Съдът счита довода на защитата, че обвиняемите са регистрирани като лица търсещи закрила не е равнозначно на съществуване на постоянен и/или настоящ адрес по смисъла на действащото българско законодателство, конкретно на Закона за гражданската регистрация.

Определенията на РС - Кюстендил, с които по отношение на чуждите граждани е взета най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд - Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK