Русия: Войната в Газа ескалира и няма признаци за мирно уреждане

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Това заяви говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в сряда, че войната в Газа ескалира поради нахлуването на Израел в Рафах и че Москва досега не вижда начин за мирно уреждане на конфликта в Газа или в по-широкия Близък изток, предава "Ройтерс".

В понеделник израелската армия пое контрола над ключовия граничен пункт "Рафах" между Газа и Египет, където повече от един милион разселени палестински цивилни са потърсили убежище.

Армията нахлу в града в южната част на анклава след нощ на въздушни удари и в момент, когато перспективите за споразумение за прекратяване на огъня висяха на косъм.

"Допълнителен дестабилизиращ фактор, включително за целия регион, беше започването на израелска военна сухопътна операция в Рафах", каза пред репортери говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

"Около милион и половина палестински цивилни са съсредоточени там. В тази връзка ние изискваме стриктно спазване на разпоредбите на международното хуманитарно право."

Говорейки по-широко за усилията за намиране на трайно уреждане в Близкия изток, Захарова каза: "Бих искала да го нарека уреждане, но, уви, това далеч не е уреждане".

"Няма никакви перспективи за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. Напротив, ситуацията в зоната на конфликта се изостря ежедневно."

Войната започна, когато бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 други, от които 133 се смята, че остават в плен в Газа, .

Офанзивата на Израел е убила над 35 000 палестинци, повечето от които цивилни, според данни на министерството на здравеопазването в Газа. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//