Поскъпна отглеждането на домашни любимци, изоставят ги

Снимка: Infomreja.bg

ЧЕТИРИ ЛАПИ припомня, че домашните любимци са част от семейството

Четири лапи: Има хора, които приемат домашните си любимци по-скоро забавление, аксесоар - придатък към тяхното ежедневие, жива играчка за децата, подвижна аларма на двора или каквото още им е необходимо, без да си дават сметка, че опашатковците са много повече. На първо място, те са живи същества с правото на достоен живот, а това означава - да полагаме грижи за тях и да не ги изоставяме на улицата, след като сме решили, че вече не са ни нужни... Защото никое животно не става бездомно по свое желание.

През последните месеци наблюдаваме онлайн все повече истории за това как икономическата криза и повишените разходите за живот се отразяват на домакинствата като цяло и на нашите домашни любимци. Промените в цените на всички стоки и услуги вече са се отразили на много от семействата и техните любими приятели животни. Инфлацията в България достигна шокиращите почти 18% и в такива моменти, човек започва да се чуди, какви разходи да намали. Докато за едни това може би да означава само лека промяна в стандарта на живот, за други семейства икономическото положение в страната ни в момента е равно на истинско изпитание.

От ЧЕТИРИ ЛАПИ призовават да не се отказвате от грижата за домашните си любимци, въпреки битовите трудности. Съветваме да планирате бюджет за идните месеци, като включите в него и грижата за Вашия любимец, което би помогнало на цялото домакинство. Заложете на превенция, спазвайте редовните ваксини и медицинска профилактика на животното, за да предотвратите максимално инцидентните заболявания и посещения при ветеринарен лекар.

Ето част от съветите, които екипът е събрал, за справяне с нарастващата цена на отглеждането на домашен любимец във време с много висока инфлация:

  • Нови разновидности храна - Проучете какви са по-бюджетните опции за храна за Вашия любимец, дали няма подобна на характеристики и нутриенти храна, като тази, която сте купували досега, но на по-добра цена? Отделете малко време, сравнете марки и доставчици. Често това, което сме свикнали да купуваме или видим първо на рафта в магазина, не винаги е най-изгодният за нас избор. 
  • Пазарувайте локално - избирайте да пазарувате  по-често в местни магазини, отколкото в големи вериги. В малките квартални магазинчета, в които продавачите често познават стопаните и техните любимци, са по-склонни да им направят отстъпки или да поръчат доставка на нещо персонално за любимеца. Големите вериги зоомагазини наистина поддържат огромно разнообразие, но често работят с конкретни марки и по-високи цени.
  • Пазарувайте в по-големи разфасовки - цената на едро често се различава от цената на килограм дадена храна. В малките разфасовки често плащате много повече за самата опаковка, която изхвърляте, без да споменаваме и отпадъкът, които многото опаковки генерират. Ако можете, планирайте храненията за поне месец напред. 
  • Проверете дали имате опции да пазарувате по-изгодно от друг град, когато сте на път - цените в по-малките градове често са различни от тези в големия град може би разнообразието не е толкова голямо, но все пак - подобно пазаруване би могло да Ви спести пари. Помислете дали, когато имате извънградско пътуване, не можете да го съчетаете с по-изгоден пазар за домашния си любимец.
  • Домашно консервирана храна - бабите ни, а и много семейства и днес затварят в буркани  вкусни домашно приготвени лютеници, туршии, компот и други зеленчуци, честа практика остава и затварянето на месо. Приготвено без подправки и сол, то е идеален вариант за менюто на домашния Ви любимец, дори би му се сторило като деликатес.
  • Замразяване на месо/приготвена храна - също както домашно-консервираната храна, замразената може да се съхранява за по-дълго време и може да бъде подходящо решение за подготвяне на храна за Вашия домашен любимец
  • Планирайте пазаруването за цялото си семейство, включително домашния любимец за по-голям период от време напред. Както вече споменахме в някои от точките по-горе, планираното пазаруване за по-дълъг период от време (да кажем за месец напред) на основни продукти би спестило време и средства.
  • Планирайте ежегодните разходи, за да сте подготвени - Планирайте посещенията при ветеринар, както планирате профилактичен преглед при Вашия личен лекар, или смяна на маслото на колата, например. Когато знаете точно в кой месец ще се наложи ежегодно поставяне на ваксина и профилактичен преглед, ще можете да се подготвите предварително. 
  • Помислете какви други разходи от домакинството можете да намалите без да ограничите грижите за домашния си любимец - гушнете го на дивана и изгледайте филм вкъщи, вместо да отидете на кино например; измислете забавления за семейството, които не включват непременно и големи разходи.
  • Не е необходимо да избирате най-скъпите играчки и аксесоари за Вашия любимец. – Въпреки че е добре домашните любимци да се забавляват и да стоят ангажирани, за да не правят бели, не е необходимо да купувате скъпи играчки или оборудване за тях. Има дори много онлайн ресурси за това как сами да направите по-бюджетни играчки и занимания, които да забавляват домашните любимци. Също така, вместо да инвестират непрекъснато средства в нови играчки, собствениците могат да “инвестират” внимание и да отделят време, ако е възможно, за игра или обучение на своя любимец. Именно това споделено време може да укрепи връзката между собственика и домашния любимец.

Помнете - любовта на животните към стопаните им е безценна. Домашните любимци ни обичат безрезервно, без да ни съдят за грешките, които допускаме или за изборите, които правим. Кучето Ви няма да Ви се разсърди, че сте му купили по-бюджетна храна, а напротив ще Ви бъде предано и благодарно за залъка и дома, които споделяте с него.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK