Поклон пред делото и паметта на Георги Измирлиев - Македончето!

Снимки: община Благоевград

С полагане на цветя в Благоевград отбелязаха 147 години от обесването на видния революционер

В знак на почит пред бюст-паметника му, намиращ се на едноименния площад в областния център, глава склониха Силвия Домозетска - директор на Дирекция „Култура, спорт и туризъм“ към община Благоевград, Емилия Халилова, директор на Дирекция „Социална и жилищна политика“, Богдана Костадинова, директор на ЦЛТРДБ, представители на Регионална библиотека „Димитър Талев“, ДФ „Георги Измирлиев – Македончето“, Сдружение „Движение Ние, жените“. Цветя бяха положени и от името на ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Георги Измирлиев е роден на 21 април 1851 г. в град Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова, местни общественици и дейци.

През 1976 г. в родния град на революционера, днешен Благоевград, родната му къща е превърната в къща-музей „Георги Измирлиев-Македончето“

Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновски революционен окръг. В разгара на подготовката е заловен след предателство и осъден на смърт чрез обесване. На 28 май 1876 г. в град Горна Оряховица присъдата е изпълнена.

 

КОМЕНТАРИ