„Поезия и музика край Струма“ - празник на духа в къщата на Майстора в с. Шишковци

Специалният участник в срещата беше поетът с китара Ивайло Диманов

За осми път Художествената галерия в Кюстендил и Националната художествена академия организират студентски пленер „В духа на Майстора“ в селото, където великият художник е живял и творил повече от четвърт век. В програмата на пленера още от самото му създаване има едно специално арт събитие, организирано от НЧ „Асклепион 1998“ –  „Поезия и музика край Струма“. Замислено като „Струмски вечери на поезията“ в чест на поета Георги Струмски, който  в последните си около три десетилетия трайно свърза живота си с Шишковци и създаде, вдъхновен от хората му, едни от най-добрите литературни творби, посветени на Майстора, то се превърна в ежегодна среща на изявени поети  и музиканти от различни поколения от Кюстендил и страната.

Тази година специалният участник в срещата беше поетът с китара Ивайло Диманов, който  със стиховете и песните си успя да докосне най-чувствителните струни в душите на присъстващите. Той раздаде много автографи с новата си книга „Всички пътища водят към „Гарибалди“ и по настояване на домакините пое ангажимента да направи на следващата  вечер среща на Алеята и с кюстендилските ценители на добрата поезия.

Освен него, свои стихове четоха кюстендилските поети  Георги Славчев, Теодора Сърбинска, Мирослава Салмова, Ева Константин, Здравка Радичкова и Виолета Атанасова, която е председател на НЧ „Асклепион 1998“ и инициатор на събитието. Специален щрих в артистичната вечер беше фотографската изложба но Теодора Сърбинска.

Златните ръце на жените от с. Шишковци за пореден път сътвориха станалата вече традиционна  изложба от кюстендилски зелници, баници и погачи. Сцена на арт срещата „Поезия и музика край Струма“ е къщата-музей „Владимир Димитров-Майстора“.

Както всеки път, като отличен домакин и своеобразен комендант на събитието се представи дългогодишният кмет на с. Шишковци Климент Терзийски, без когото то не би имало своята неповторима живописна атмосфера, сподели Виолета Атанасова, председател на  НЧ „Асклепион 1998“.

 

Снимки: НЧ „Асклепион 1998“

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK