По атрактивен начин отбелязаха Деня на редките болести в Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

Българският Алианс на хората с редки заболявания организира за първи път в Кюстендил атрактивно отбелязване на Деня на редките болести, за който винаги е отреден последният ден на месец февруари.

В основата на събитието беше 38-годишната Надя Терзийска, в която като студентка в пети курс се развива болестта на Уилсон, което слага край на следването й.

В този специален ден тя и друго момиче с нейната съдба подредиха изложба от свои произведения - чудесни гривни и плетени разноцветни терлъци, от които всеки можеше да си вземе, като пусне своето дарение в поставената за целта кутия.

Гости на своеобразния празник бяха  хора от Дома за инвалиди "Ильо войвода", а от клуб "Вяра, Надежда и Любов" направиха специален подарък за Надя - едно голямо червено сърце и красив пролетен шал, които много зарадваха момичето. 

От Алианса беше дошъл като доброволец Свилен Костов, който беше облечен с фланелка с логото на неправителствената организация.

Такива фланелки получиха и другите участници в събитието.

Точно в 13 ч. всички излязоха пред Клуба на инвалида и пуснаха в небето разноцветни балони.

Идеята беше да се привлече общественото внимание към хората с редки заболявания, за чиито проблеми обикновено не се знае почти нищо, а и за решаването им държавата не прави кой знае колко.

От Алианса бяха осигурили и почерпване за всички участници в събитието. 

Доброволците от клуб "Вяра, Надежда и Любов", домакините от Клуба на инвалида и представителите на алианса обсъдиха възможностите за бъдещо партньорство, за да може хората с редки заболявания да не са в изолация, да се социализират по-лесно и да намират нови приятели, както и изява на своите таланти.

Всички те заедно през пролетта ще организират спортни състезания, туристнчески походи и съвместни културни събития, в които хората с редки заболявания да могат да се почувстват пълноценно и най-вече сред подкрепящи ги приятели.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK