Пианистът Симеон Гошев - солист в концерт на благоевградска сцена

Снимка: Община Благоевград

Младият Гошев живее и твори във Виена

На 4 април 2023 г., Камерна опера – Благоевград ще представи в зала „Яворов“ симфоничния концерт „Вечер с Лудвиг ван Бетовен“. Солист ще бъде пианистът от Благоевград Симеон Гошев.

Младият Гошев живее и твори във Виена. За настоящия сезон 2022-2023 г. музикантът има богата концертна програма, включително соло концерти в залите на „Музикферайн“ във Виена, Кралския театър във Варшава, „Моцартеум“ в Залцбург и много други. Неговите ярки и вълнуващи интерпретации, особено на произведения на Виенските класици и композитори от XX и XXI век са високо ценени в Европа, съобщават от Общината.

Последните години в кариерата на Симеон Гошев са изключително успешни. През изминалия сезон (2021-22 г.) той изнася множество концерти в Германия, Унгария, Австрия, Италия и България. В биографията му присъстват записи за БНТ и БНР, Австрийското национално радио и Баварското радио. Носител е на престижни награди от международни конкурси за пианисти: голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена, II награда на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен, две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Бърно и много други.

През февруари тази година Симеон Гошев изпълни концерта за пиано и оркестър №1 С dur Op. 15 от Лудвиг ван Бетовен съпроводен от Софийската филхармония. На 4 април, от 19:00 часа, в зала „Яворов“ в Благоевград предстои да чуем този концерт в съпровод с оркестъра на Камерна опера – Благоевград.

Първият клавирен концерт е завършен от Бетовен през 1797 г. и е изпълнен от него самия в Прага. В своя ранен творчески период – между 1795 и 1803 г. – Бетовен създава повече от 100 творби в различни жанрове. Всички те носят зрялост, композиционно майсторство и неповторима индивидуалност на Бетовеновия стил. Това ярко личи в Първия клавирен концерт, изпълнен с витална енергия, поетика и лъчезарна динамика.

В Симфоничния концерт „Вечер с Лудвиг ван Бетовен“ oркестърът на Камерна опера – Благоевград ще изпълни още увертюрата „Егмонт“ и Симфония № 2, D dur, Op. 36 с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Маестро Красимир Топалов. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za