ПГ по МСС в Гоце Делчев създава училищна STEM среда

Снимка: Infomreja.bg

Днес беше направена още една стъпка в тази посока

Днес преподавателският екип на ПГ по МСС „Пейо Яворов“ в Гоце Делчев се срещна с научния работник от Института по механика към БАН и ментор от фирма за обучение на учители Гари Роуландс. На сравнително правилен български език англичанинът представи основните принципи на STEM обучението, което предстои да бъде въведено в училището. По-късно гостът се запозна с новостите в материалната база на професионалната гимназия, включително и с учебно-опитното стопанство, срещна се и с ученици.

ПГ по МСС успешно премина през двата етапа, определени от МОН за включване в Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Това стана възможно благодарение на представената изрядна документация и перфектната защита на силния проект, създаден от училищен екип.

Отговаряйки на изискването, проектът е създаден в рамките само на 20 дни. Въпреки това в него е предвидено всичко – от новата работна среда и модерното оборудване до хипербърз интернет и видеонаблюдение. Включени са и бизнес партньори в лицето на Тракийския университет, с който училището има сключен договор за взаимодействие, ИКЕМ (Националната браншова организация за електрическа мобилност), Горско стопанство – Гоце Делчев, местни автомобилни сервизи, ресторанти и други.

Проектът е защитен от директора на училището Ангел Живков пред 5 - членна комисия от МОН – професори, специалисти в различни области.

Така това учебно заведение стана едно от 50-те в страната, от които 3 в област Благоевград, получили от държавата по 300 000 лева за въвеждане на STEM обучение.

Строително – ремонтните дейности за създаване на нужните помещения – кабинети, стаи за конфериране и отдих, ще започнат на 15-и февруари от фирма изпълнител, спечелила обявената обществена поръчка.

Колкото до оборудването, за него училището не разчита само на сумата по проекта. Вече е закупена техника за около 100 000 лева - собствени средства. Тя включва компютърни конфигурации, станция за метеорологични прогнози, станция за мерене на почвената киселинност, проектори, нови лаптопи, два дрона, очила за виртуална реалност, модерна камера…

Около 30 000 лева ще бъдат вложени за обучение на учениците, учителите и партньорите по проекта. Впрочем, обучението е процес, който е в ход, но ще бъде проведена и допълнителна квалификация.

За същността на STEM обучението днес много ясно и образно говори гостът в училището – господин Гари Роуландс. В изложението си той се позова на своя богат опит като обучител именно в тази област.

Самото наименование е абревиатура от английските думи, означаващи наука, технология, инженерство и математика. Целта на това обучение е учениците да разберат как различните научни дисциплини се обединяват в практиката. Така, включвайки разработването на различни проекти,  уроците ще станат забавни и интересни, а придобитите умения – използвани в реалния живот. Учениците вече няма да гледат на теорията като на нещо отвлечено и ненужно, а образованието няма да бъде за тях само запаметяване на факти. Виждайки нейното реално приложение в практиката, те ще се чувстват изследователи, които търсят иновативни решения за проблеми от действителността.

Интердисциплинарният подход включва и STEAM обучение. Разликата между двата вида обучение е в това, че вторият включва и други сфери на човешката дейност - изкуства и дизайн. По този начин на практика се обхващат всички общообразователни и специални предмети, изучавани в училищата.

С въвеждането на STEM базираното обучение ПГ по МСС в Гоце Делчев ще даде пример за използване на най-новите технологии в учебния процес. Впоследствие то може да стане базово училище, което да споделя своя опит с преподаватели от други учебни заведения в страната.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС
Снимка: ПГ по МСС

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK