Петима военни с брониран джип "Хамър" пазят от бежанци на Гюешево (СНИМКИ)

Петима военни с брониран джип "Хамър" охраняват българо-македонската граница при ГКПП "Гюешево", снимки: Infomreja.bg

Петима военни пазят от бежанска вълна границата ни с Македония на ГКПП - Гюешево. Това установи репортерски екип на ИНФОМРЕЖА днес. Още при наближаване на табелата с Република Македония двама служители на Министерството на отбраната с брониран джип проследяват всеки влизащ и излизащ автомобил от граничния пункт.

Военните посрещат екипа ни с усмивка, но отказват да бъдат снимани и да дадат информация за случващото се на границата. "Ние сме от поделението в Благоевград. Даваме по 8-часови дежурства, след което се прибираме. До момента хората ни възприемат нормално. Няма притеснения. Спират и ни поздравяват“, коментираха охранители на българо-македонската граница. 

Въпреки това обаче още с приближаването на границата военните задават куп въпроси, щателно проверяват и всички моторни превозни средства. На задължителната процедура бе подложен и репортерският автомобил. 

Ситуацията в Македония се оказва същата. В продължение на цял час всеки автомобил се претърсва за бежанци, акцизни стоки и други нередности. „Вие българи ли сте, къде отивате, колко време ще стоите там“, питат граничарите от западната ни съседка.

Само след минути път ни посреща село Узем, община Крива Паланка. Там има-няма 30 жители. Повечето от тях не са и чули за бежанската вълна. 

"Е, миналата година минаваха много. Даже им продавахме ракия. Сега ги няма. Знаем, че пазят граница военни, ама нищо повече. Всичко е много спокойно в Македония“, разказва 45-годишната Лидия от Узем. 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

От Министерството на отбраната съобщиха, че 25 военнослужещи с 4 бронирани машини „Хамър“ от военно формирование 26 400 - Благоевград усилват охраната на държавната граница на граничните контролно-пропускателни пунктове „Гюешево”, „Станке Лисичково”, „Златарево” и „Кулата”. Част от тях провеждат съвместни патрули с граничните полицаи.

В райони, в близост до ГКПП, военнослужещите извършват тренировки по изграждане на временни контролни постове. За изпълнение на задачите си те използват и транспортна техника. Занятията са насочени към повишаване на подготовката за съвместна дейност с органите на Гранична полиция.

Военнослужещите от Сухопътните войски съгласуват всички свои действия с Главна дирекция „Гранична полиция”. За изпълнение на поставените задачи има изготвени графици. Решение за участието на военнослужещи от Сухопътните войски в помощ на Главна дирекция „Гранична полиция“  беше взето на редовно заседание на оперативния щаб по проблемите с миграционния натиск, проведено на 21 август в сградата на МВР.

По-рано през деня Бойко Борисов отбеляза, че военните са на границата, за да внасят респект и повече сигурност. „Военните са много по-добре организирани, много по-бързо реагират“, заяви премиерът. По думите му - създава се по-добра спойка между Гранична полиция и армията в тези региони. „Не може десетки хиляди хора да минават около границата ни и ние да не вземем поне елементарни мерки - да си дислоцираме по-сериозни подразделения там“, каза още той. 

По заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, жандармеристи със специализирана техника и снаряжение от утре се включват в помощ на служителите на РД "Гранична полиция" - Елхово за охрана на българо-турската граница.

Както ИНФОМРЕЖА писа, снощи служители на "Гранична полиция" задържаха 5-ма косовари при опит да влязат в страната през ГКПП - Гюешево. Мъжете дори предложили подкуп на граничарите. Последвала проверка, която установила, че в телефонните им апарати има налични снимки на хора с отрязани глави и молитви, които отправят джихадистите. 

Задържаните се разпитват със специални разузнавателни средства. За случая е сезирана и прокуратурата. 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//