Пет кюстендилски читалища отбелязаха заедно празника Въведение Богородично

Снимки: Ирина Йовчева

Домакин на събитието бе храмът „Св. Димитър“ в с. Катрище

Празникът Въведение Богородично бе отбелязан съвместно от пет кюстендилски читалища и започна в 11:30 ч. вчера с молитва, хляб, вино и жито в храм „Св. Димитър“ в село Катрище.

Малко след това започна беседата „(Не)традиционното и Божественото в съвременното семейство“ в залата на ремонтираната сграда на НЧ „Светлина – 1956“ в селото.

Събитието откри председателят на местното читалище Надка Найденова, която поздрави всички гости с празника. Съорганизатори бяха от НЧ “Пробуждане-2022“ с. Шипочано с председател д-р Ирина Йовчева, която бе и водещ на събитието. Тя поздрави гостите от свое име и от името на новия заместник-кмет на община Кюстендил, Кристиян Иванчов.

Тя спомена, че 21 ноември е и Световен ден на поздравите и Световен ден на телевизията. В приветственото си слово тя припомни на присъстващите местни жители и гости на село Катрище, че този празник за втори път се отбелязва от името на новото читалище.

„Ние се развиваме чрез темата и тя се развива чрез нас“, посочи тя и прочете „Слово за Въведение Богородично – ден на християнското семейство и младеж“, след което даде думата на Владимир Каперски, автор на книгата „Светец и цар“, да сподели няколко думи по повод видовете взаимоотношения мъж - жена, съпруг – съпруга, за които говори в книгата си.

От НЧ “Светлина – 1922“ с . Коняво, женската певческа група зарадва гостите с изпълнението на 3 народни песни. Много питки, баници и сладки бяха приготвени от сръчните ръце на кюстендилските жени. „Питката с надпис на първообединените читалища в Смоличано, Шипочано и Катрище бе направена от „златните“ ръце на Снежана Роглева“, сподели Ирина Йовчева. Като водеща тя избра да прочете хумористичния разказ „Младоженяк“ (по действителен случай) от книгата „Блескавици“ на Владимир Каперски.

Отвори се дискусия относно това дали семейството е там, където физически присъстват родителите и децата, или е важно просто да съществува здрава връзка и любов между тях, независимо на кое кътче на планетата се намират и общуват, ползвайки съвременните комуникационни средства.

Председателят на НЧ „Пробуждане-2022“ с. Смоличано Елана Начева също уважи поканата на организаторите. От село Таваличево събитието уважиха кметът Даниела Тоева и председателят на читалище “Христо Боев-1920“ - Антоанета Георгиева – част от женската певческа група „Тавала“, които на предишното съвместно събитие в Катрище по повод Деня на художника зарадваха гостите със своето изпълнение и така поставиха началото на „новия живот на сцената на читалището в Катрище“, отбеляза д-р Йовчева.

Задочно участие в проявата взе философът и писател Георги Славчев от друго кюстендилско село, Стенско, чрез кратък текст, прочетен от водещата. От текста на Славчев публиката разбра, че от гледна точка на произхода на думата, която идва от латински език, религията се определя като "възсъединяване със" или по–свободно преведено като "завръщане към" Абсолюта, Бога – този, който е безначален и безкраен, който няма външна причина за своето възникване, а е причина на самия себе си, който не е сътворен, но сътворява всичко съществуващо.

Това възсъединяване или това завръщане на човека към Абсолюта и в трите световни религии – християнство, ислям и будизъм, се онагледява чрез живота и мисията на пророци, които са реални исторически личности. Така богоуподобяването се улеснява за вярващите хора, защото те имат пред себе си свещения личен пример. Заради това богоуподобяване всички монотеистични (еднобожни) религии носят в сърцевината си моралната тематика и проблематика. Те формулират нормите на моралното съзнание и моралното поведение, като с това задават и основополагащите ценности за изповядващите съответната религия.

Неотменима ценност за религиите с изключение на фанатичните им версии е животът, който е време и пространство за богоуподобяване и за възвисяване на духовното над телесното. Животът е необходим именно, за да се възсъединиш с Бога. И веднага до тази ценност религиите поставят семейството – тази миниатюрна човешка общност, която гарантира възпроизводството на живота.

В допълнение към темата за Божественото в съвременното семейство Славчев казва: „Аз специално не възприемам делението на семейството на християнско, ислямско и будистко. По–скоро то би могло да се раздели на осигуряващо потомствеността по естествен начин и непригодно да стори това. Семейството е пряко свързано с дома, който не е физическото обиталище, а е социално–психологическият уют на малката общност, възникнала върху любовта между разнополови човеци и обогатила тази любов с деца, внуци и правнуци.

Всъщност реалното битово измерение на семейството и дома е домакинството (от дом) като стопанска величина, гарантираща телесно оцеляване и възпроизводство и духовно възвисяване. В крайна сметка единичното семейство и единичният дом би трябвало да се проектират и заживеят в две прекрасни метафори, против които едва ли ще се обяви която и да е религия в нейния изконен вид – светът е човешко семейство и природата е дом на човека. Амин!“

В края на официалната част д-р Йовчева бе избрала да прочете стихотворенията: „Християнско семейство“ с автор Станислава Тодорова от гр. Пловдив и „Въведение Богородично“ с автор Емилиян Стойнов, също от гр. Пловдив.

Преди гостите да се почерпят с кулинарните изкушения, включващи и рибени кюфтета, представителите на читалищата участваха в жребий във връзка със следващото събитие в с. Катрище, насрочено за 20 декември. Владимир Каперски бе помолен да изтегли от „вълшебната кутия“ по едно листче с наименование на читалище, което ще си размени коледен подарък с друго читалище. В жребия бе включено задочно и НЧ“ Светлина-1913: с. Раждавица.

С добро настроение и в очакване да се срещнат отново след месец се разделиха участниците в празника, посветен на християнското семейство.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK