Кой е руският премиер Михаил Мишустин?

Снимка: ЕПА, архив

Той е предложен за преназначаване от президента Владимир Путин

В справка на агенция Ройтерс са посочени ключови факти за руския премиер Михаил Мишустин, който беше предложен за преназначаване от президента Владимир Путин:

Михаил Мишустин е на 58 години (роден е на 3 март 1966 г.). Той бе назначен от Путин за председател на правителството през януари 2020 г., като смени на поста тогавашния премиер и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев.

Подобно на други членове на руския елит Мишустин стана мишена на западни санкции във връзка с войната в Украйна.

Мишустин не произтича от средите на службите за сигурност и не се брои за част от т. нар. "силоваци" - хора с минало в разузнавателните служби, които са близки до Путин. Преди да стане премиер, той беше ръководител на федералната данъчна служба, където стана известен с това, че за едно десетилетие начело на службата успя да удвои приходите.

Първият му премиерски мандат беше белязан от коронавирусната пандемия и войната на Русия срещу Украйна, които създадоха огромни логистични предизвикателства.

През октомври 2022 г. Мишустин бе определен за председател на нов координационен съвет, включващ ръководителите на регионите и индустрията и имащ за задача да решава проблеми, свързани със снабдяването на въоръжените сили и подобряването на медицинската и логистичната подкрепа, която им се оказва. Самият Путин призна, че има проблеми в това отношение след хаотичната мобилизация на 300 хиляди души.

В годишния си доклад в парламента през април Мишустин каза, че правителството му се е сблъскало с големи сложности, но е успяло да адаптира икономиката на Русия към западните санкции и да се справи със задачите, поставени от президента Путин.

Ройтерс отбелязва, че на теория Мишустин би могъл да играе важна роля при бъдещ преход във властта. Съгласно руската конституция премиерът е първи в линията от потенциални заместници на президента, ако държавният глава подаде оставка, бъде отстранен от длъжност или се оттегли по здравословни причини. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK

//