Паника в село Баня и Разлог заради чумата

Снимка: БАБХ

Хората се колебаят дали да не започнат да колят прасетата

Съобщение за превенция срещу чумата предизвика паника у жителите на село Баня и Разлог.

На страницата на кметството във фейсбук бе публикуван откъс от цялото предписание, разпратено от Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград, до всички общини в Югозапада.

В съобщението се посочва: че срокът за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им - ЗА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ Е 02.08.2019 г.

Но важно е да се подчертае, че това е само превантивна мярка, предупреждение до всеки стопанин, които доброволно би искал да умъртви прасето си и има къде да съхранява месото.

В момента няма опасност от зараза в областта. Ние просто правим препоръка, с която, ако желаят – хората могат да се съобразят. Не ги задължаваме. Не искаме да предизвикваме паника. Това е съвет. За момента няма разпореждане за незабавно клане“, каза пред ИНФОМРЕЖА д-р М. Бащавеслов – директор на ОДБХ.

Мария Юрганчева – кмет на село Баня, потвърди за ИНФОМРЕЖА, че има напрежение у местните, които търсят съвети от ветеринарни лекари. Юрганчева е разговаряла с д-р Снежина Грънчарова, която е препоръчала клането като превантивна, но не задължителна мярка.

Има зараза в Пазарджик, което е близо до нашата област, затова хората са обезпокоени, каза Юрганчева.

ВИЖТЕ ТЕКСТЪТ НА СЪОБЩЕНИЕТО ОТ КМЕТСТВОТО НА СЕЛО БАНЯ:

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

Съгласно писмо на Министерство на земеделието, храните и горите с изх.№ 91-726/29.07.2019г., Кметство с.Баня уведомява всички собственици на свине, че срокът за изпълнение на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им - ЗА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ Е 02.08.2019г.
След изтичане на горе описания срок се пристъпва към умъртвяване на животните от компетентния орган - Областна дирекция по безопасност на храните, съгласно разпоредбите на чл.139 от Закона за ветеринаромедицинската дейност.

ОТ КМЕТСТВОТО

ПЪЛНИЯТ ТЕКСТ НА ЗАПОВЕДТА ВИЖТЕ ПО-ДОЛУ

ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТТА

Започва проверка на домашните стопанства по селата в Симитлийско. Епизоотична комисия заседава в община Симитли вчера. Кметове на села, ветеринари, специалисти от Агенцията по безопасност на храните координираха действията си. Мерките са в изпълнение на заповед на областния управител на Благоевград.

Необходима е актуализация за броя на свинете в задния двор в къщите. Тази проверка ще извади на светло всички прасета. Не трябва да има нерегистрирани, ако се отглеждат в стопанства, подчертаха от общината.

В община Петрич набелязаха мерки във връзка със заболяването африканска чума по свинете също вчера.

Общинската епизоотична комисия проведе заседание, в хода на което бяха набелязани конкретни мерки за недопускане разпространението на болестта в района и за реакция при установяване на симптоми при свинете, както съобщи ИНФОМРЕЖА.

След решенията на Комисията кметът на общината Димитър Бръчков издаде заповед, с която конкретно се регламентират задълженията на кметовете по места и стопаните.

Кметовете на села следва да направят необходимото за актуализиране на списъка на свинете в личните стопанства, а списъците да бъдат предоставени на вниманието на Община Петрич и официалните ветеринарни лекари.

На следващо място кметовете на кметства трябва да информират собствениците на нерегистрирани свине, че при евентуално установяване на заболяване животните ще бъдат умъртвени, а стопаните няма да получат компенсация.

Кметът на община Банско Георги Икономов пък пръв в Пиринско свика Общинската епизоотична комисия. 

В работата на комисията взеха участие и представители на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”- Благоевград, Областна дирекция „Земеделие” - Благоевград, кметовете и кметските наместници на населените места на община Банско.

Д-р Снежина Грънчарова, официален ветеринарен лекар, информира присъстващите за симптомите на болестта АЧС и начините на пренасяне на заразата и епизоотичната обстановка в страната.

На срещата бяха набелязани мерки за осигуряване на по-добра информираност на жителите на община Банско за болестта. 

Възложено бе на кметовете, кметските наместници, отдел „ОРС”, да изготвят списъци на лицата, отглеждащи свине за лични нужди в така наречения „заден двор”, като същевременно се информират за задължението им за регистрация на животните съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

КОМЕНТАРИ

Коце Дунин18:50 - 01.08.2019
Препоръчително!А ние препоръчваме да си ебете путката майчина!
Dev16:37 - 01.08.2019
В Годеч почнаха негласно...
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK