Откриха фотодокументална изложба за рождението на композитора Георги Горанов

Снимка: читалище "Братство"

Тя беше представена в читалище "Братство" - Кюстендил

В читалище „Братство 1869” – Кюстендил, беше открита фотодокументална изложба по повод 140-годишнината от рождението на известния български композитор Георги Горанов.

Георги Горанов е роден в бедно семейство в Кюстендил. Като ученик в Педагогическото училище в родния си град учи цигулка и други музикални дисциплини при Карел Махан. Ръководи училищен хор и малък оркестър, за нуждите на който композира песни, пиеси за оркестър, хармонизира и разработва народни песни.

Към 1899 г. ръководи хора на работническото просветно дружество „Класово съзнание“ в Кюстендил. През 1900 г. композира марша „Дружна песен“ /„Песен на труда“/ по текст на Георги Кирков. Маршът се запява от хора и добива широка известност. Чрез хора на студентите песента бързо се разпространява из цялата страна, като става една от най-популярните български работнически песни.

След завършване на Педагогическото училище Георги Горанов отива в Загреб да учи музика, но не го приемат, защото установяват, че е болен. Умира от туберкулоза в Кюстендил.

Георги Горанов е композирал около 80 песни, инструментални и оркестрови пиеси и изготвил за отпечатване сбирка „Майски песни“. Засега са известни: „Песен на труда“ – отпечатана партитура за мъжки хор, „Я запей ми, македонко“ – отпечатана партитура за еднороден хор, „Юнак на гора думаше“ – отпечатана за двугласен хор, и в ръкопис маршът „Освобождение“. Автор  е на много произведения за мандолинен оркестър и цигулка, валсове, мазурки, полки и др.: „Пролетна зора“, „Виктория“, „Край Осогово“, „Овчарче“, „Хубава си, моя горо“, „Пролетна нощ“, опус 7, опус 5 и др.

Създадената през 1953 г. към читалище „Братство“ Детска музикална школа носи неговото име до 1988 г. Родната къща на композитора е реставрирана и е обявена за паметник на културата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK