Османи: Стрелбата по български клуб в Охрид е провокация

Снимка: БГНЕС

Това е вторичен трус от отношенията през последните 2-3 години

Като провокация определи стрелбата по българския клуб "Цар Борис Трети" в Oхрид министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Oсмани. По думите му президентът и правителството в Скопие са осъдили атаката срещу клуба и беше категоричен, че органите на реда ще стигне докрай и ще установи кой стои зад тази провокация.

"Смятам, че това, което се случва през последните седмици в нашите отношения е вторичен трус след голямото земетресение в отношенията ни през последните 2-3 години. Ако видим основните линии на сътрудничество, тенденциите са позитивни. Има проблеми, има предизвикателства. Затова сме тук, за да ги преодолеем.", коментира Османи пред Нова тв.

Той обясни, че Министерството на външните работи било сред първите, което реагирало и осъдило събитията. "Опитват се да влошат отношенията, да има напрежение между двете страни. Очаквам МВР да идентифицира извършителите.  Имахме резерви към името, което е избрано за клуба. Смятаме, че е провокация към нашите отношения, провокация към обществеността. Никой в една държава не следва да бъде обект на нападение, на насилие. Ние имаме нулева толерантност към нападения особено към по-малките общности", каза той.

Османи коментира и думите на премиера Ковачевски, според когото подобно нападение било очаквано, тъй като имената на тези клубове според него са провокация:

"Не не мисля, че това е казал Ковачевски. Никой не оправдава насилието независимо какво е името. Има начини как да се преодолеят тези разлики относно чувството на провокация, което имат нашите граждани по отношение на имената. Има ново законово решение. Може да разговаряме с основателите на тези клубове, за да видим какви са идеите им за отваряне на клубовете, за да ги направим мостове за сътрудничество. Насилието не може да бъде отговор и моля държавата да реагира най-жестоко и мисля, че това се прави".

Все пак той не взе отношение по това дали става въпрос за тежко криминално деяние или вандалски акт.

"Не правим правна квалификация. И криминалният акт е вандалски акт. Ние не сме съд, за да правим правна квалификация на делото. Вечерта, когато се случи, аз бях с министър Милков в Барселона и разговаряхме за случая. Това, което се случи, не трябва да се приема като отношение към българската общност или отношение към държавата", каза Османи.

Според него е необходимо да се разговоря с българската общност. "Ние работим за това - българската общност да влезе в Конституцията.", увери той с уточнението, че това е така ако идеята е да се интегрира в системата, да се спрат евентуални дискриминационни политики към нея.

По думите му, най-силната страна на РСМ е отношението към общностите. "Може би има по-различно възприятие на имената на тези исторически личности в България от възприятието в Северна Македония. Неслучайно ние имаме процес на разглеждане на различните интерпретации в Историческата комисия. Затова моля да покажем двете страни чувствителност към възприятията, които има и едната, и другата страна. Само така ние ще стигнем до един момент, в който по-малко ще бъдат важни тези въпроси. Това е основният проблем. Трябва да внимаваме и двете държави. Трябва да имаме и привилегии, трябва да имаме и отговорности. Има групи и в едната, и другата държава, които не желаят добросъседство между България и Северна Македония", заключи Буяр Османи. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK