Ореше и Крушево на нож заради питейна вода, ВиК безсилно да реши проблема

Село Ореше, снимка: infomreja.bg, архив

С жива верига и скандали жители на гърменското село Ореше прогониха техници, изпратени от ВиК да поставят водомери за отчитане на разходваните количества питейна вода от местните домакинства.

Акцията на водното дружество е била обезпечена и с полицаи, но отпорът на хората бил толкова голям, че инкасаторите и експертите били принудени да се тръгнат, без да успеят да си свършат работата. Проблемът в Ореше е от години, а местното население почти никога досега не е плащало за изразходваната вода.

В повечето от къщите в селото няма водомери и никой не плаща, въпреки че с решение на Общински съвет-Гърмен водопреносната мрежа е прехвърлена на ВиК-Благоевград за поддръжка, упражняване на контрол и събиране на таксите.
Заради упорството на жителите на Ореше най-потърпевши са хората в съседното село Крушево, където водомери има, но пък няма вода.

Войната между двете населени места за живителната течност е от 10-15 години и през летния сезон се заформят почти ежедневни скандали, защото в Ореше харчат безразборно и без контрол за поливане на градини и ниви, а в Крушево са на сух режим и не могат да си налеят дори за пиене.

Причината е, че до там водата не може да достигне заради множеството криминално поставени байпаси, откъдето масово се краде за поливане.

При последната акция на ВиК в Ореше, въпреки полицейското присъствие, служителите на дружеството са успели да сложат едва 50 водомера, защото според заучения сценарий населението организирало жива верига и не позволило на техниците да поставят съоръженията за отчитане.

От ВиК разказват, че щом стъпят в селцето, всички се събират на бунт, като отпред поставят жените и децата. Това "връзва" ръцете на държавните служители, защото не може заради едни водомери да се стига до сблъсъци.

Отделно от това почти цялото село се е включило във водопроводната мрежа с така наречените байпаси и всички крадат на общо основание вода, коментират от ВиК.

Кметският наместник на Ореше Ракип Камбуров потвърди за съществуващия проблем. ”Аз лично нямам идея как може да се сложи ред с питейната вода в нашето село. Половината и повечето домакинства са без водомери, но и не разрешават да им бъдат монтирани такива, за да не отчитат разходите и да не плащат. Заради тях страдат от безводие не само хората от съседното село Крушево, но и хора от нашето село, защото водата не достига. Просто си трябва съзнание", коментира Камбуров.

Да блокират пътища и да организират протести пък се заканват жителите на село Крушево, за да си отвоюват правото на питейна вода. Кметът Явор Белов е категоричен, че хората вече не издържат на зависимостта, в която от години са поставени неговите съселяни.

Той призна, че се готвят протести и блокиране на пътищата. Освен това лично щял да сезира полицията и прокуратурата за упражнявания им години наред терор от орешани, които спират водата да отиде до неговото село.

„Като дойде лятото и в Крушево настъпва пълен ад, нямаме вода за пиене, не можем да си почистим къщите, тоалетните, не можем да се изкъпем, живеем като туземци, а в същото време съседите ни от Ореше с питейната вода поливат градини и ниви, за която на всичкото отгоре и не плащат", коментираха Явор Белов и жителите на Крушево.

Специалисти споделят, че дори и да се сложат водомери на всяко домакинство, кражбите на питейна вода няма да бъдат спрени, тъй като почти всички с допълнителни тръби /байпаси/ са се включили в мрежата и разходваните количества няма как да бъдат отчетени от водомерите. Според тях цялата водопроводна мрежа е надупчена с байпаси и оправия няма, освен да се предприеме смяна на водопровода, за да се отстранят криминалните байпаси, чрез които се краде водата.

От ръководството на ВиК признават, че ситуацията в Ореше трупа загуби на дружеството. На няколко пъти са търсили съдействието на общинския кмет и съветниците, но резултат няма.

Проблемът в двете гърменски села идвал оттам, че резервоарът за питейна вода е строен преди години от Общината върху частен имот. По-късно съоръжението е прехвърлено на ВиК, но фактът, че е разположен върху частен терен пречи на водното дружестов да урегулира отношенията си с водоползвателите.

Защо досега водното дружество, след многогодишната война между двете села буквално за капка вода, не е предприело по съдебен ред да реши проблема, питат местните жители или и този проблем се използва години наред за предизборни обещания във всека кампания, било за местна власт или парламент.

Хората са категорични, че изход има, както има и закони, но трябва воля и човещина от управниците от двете страни на барикадата.

 

Площадът в село Ореше
Кметът на Крушево Явор Белов

КОМЕНТАРИ

а бе орешки боклук - трол22:47 - 10.07.2014
къде не е докарана водата на трудови начала бе боклук долен да не би да си мислите че е лична ваша собственост или така ви учат манолетата .Да не плащате вода , данъци ,смет -такси ,свършва ви царството ще плащате като попове като всички нормални българи ако не границите са отворени търсете си държава където да не плащате .
oreshe13:30 - 10.07.2014
kato ne ste naiasno zashto komentirate viarvate na jurnalisti koito pishat za kakvoto im platiat ili ne ia poznavate krasa terzieva pak sa i dali niakoi lev vodata v oreshe e dokarana ot seloto na trudovi na4ala ot horata
45621:47 - 09.07.2014
djigiti
до 12318:49 - 09.07.2014
Абе ръб,улигофрен или лаяч, правиш коментар след всяка статия, я си еби майката,

FACEBOOK