Окръжният съд в Кюстендил потвърди мярката на четиримата каналджии, превозвали мароканци

Снимка: Infomreja.bg

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване

Окръжен съд – Кюстендил, потвърди протоколното определение на Районния съд, с което е взета постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на двама български граждани - А. И. / на 37 г., осъждан /; Д. А. / на 44 г., неосъждан /, обвиняеми за противозаконно подпомагане на чужденци – 13 граждани на Кралство Мароко, да пребивават или преминават в страната / в посока границата с Република Сърбия / в нарушение на закона, с цел обвиняемите да набавят за себе си имотна облага.

Съдът отменя определението в останалата му част, като вместо взетата най-тежка мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на непълнолетния С. М / на 17 години /, постанови мярка – „Надзор на родителите“, а по отношение на 21-годишния Н. Д. определи мярка за неотклонение „Подписка“.

С постановление на разследващия орган, четиримата мъже са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че на 02.07.2023 г., в района на село Добри дол, община Трекляно, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно са подпомагали 13 чужденци да преминат през страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на МПС.

Тричленният състав на Окръжен съд – Кюстендил, посочва в мотивите си, че от събраните на досъдебното производство доказателства, в т. ч. показанията на разпитаните свидетели, може да се направи обосновано предположение за авторство на деянието, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“, по отношение и на четиримата обвиняеми.

За А. И. и Д. А. съществува реална опасност да извършат друго престъпление, предвид начина на извършване на престъплението и участието им в него. С. М. е непълнолетен и спрямо него не е налице изключителност на случая, за да се вземе най-тежката мярка за неотклонение. Той е ученик, с добри характеристични данни. Родителите му са задължени да упражняват надзор и да следят за поведението му.

По отношение на 21- годишния Н. Д., предвид младата му възраст и чистото съдебно минало, съдът счита, че няма опасност да се укрие или извърши престъпление и взема мярка „Подписка“.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK