Одобриха Областната аптечна карта за Кюстендил

Снимки: О А - Кюстендил

Аптеките и фармацевтите в областта са недостатъчно

Изготвена и одобрена е Областната аптечна карта за област Кюстендил, предстои изпращането й към Министерство на здравеопазването. На свое заседание днес Комисията, включваща представители на различни здравни институции и деветте общински администрации, одобри Аптечната карта, изготвена в изпълнение на заповед и съгласно методика на Здравното министерство. По време на заседанието експертите обсъдиха и дадоха препоръки относно оптимизирането и подобряването на медицинските услуги на областно и национално ниво.

Комисията излезе с препоръки относно целенасочени промени в нормативната уредба и с определяне на субсидия, която да поощри разкриването на денонощни и общински аптеки.

Представители на здравните организации изказаха мнение, че са необходими сериозни промени и държавна политика, които да бъдат своевременни и в интерес на хората.

Обсъдена бе и възможността в отдалечените населени места да има организирана доставка на медицински изделия и медикаменти или да се търсят варианти за разкриване на общински аптеки.

По отношение на проблема с денонощните аптеки се даде предложение желаещите търговци да бъдат подпомогнати със субсидирано работно място или друг вид субсидия.

От изготвеното и представено становище на Комисията стана ясно, че на територията на област Кюстендил функционират 45 аптеки при необходим минимален брой 55. По общини броят им е както следва: 19 аптеки в Кюстендил, 19 в Дупница, 2 в Бобов дол, 2 в Сапарева баня, 1 в Бобошево, 1 в град Рила и 1 в Кочериново.

Аптеките са концентрирани основно в големите общини, а в малките населени места се усеща неудовлетвореност на населението по отношение на снабдеността с лекарствени средства.

На територията на област Кюстендил има една функционираща аптека с денонощен режим на работа.  

Магистър-фармацевтите на територията на област Кюстендил са 88, при необходим минимален брой 146. Помощник-фармацевтите са 53-ма, при необходим минимален брой 80, и друг персонал, работещ в аптеките – 43 лица.

 „Благодаря ви, че се включихте с данни, които предоставихте, с експертно мнение и с препоръки при изготвянето на Областната аптечна карта. Изказвам специални благодарности към РЗИ, които всъщност обобщиха цялата тази информация“, коментира зам. - областният управител Валентина Караганова, която председателства заседанието.

Караганова поясни, че целта на Областната аптечна карта е да „заснеме“ актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности  и обезпечеността с работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти. Документът съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта и др. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//