Одобрен е стратегическият план от 5.6 млрд. евро за българското земеделие

Снимка: МЗХ

По интервенциите за Директни плащания финансовият ресурс възлиза на 4 400 517 396 евро

Европейската комисия одобри стратегическите планове по линия на Общата селскостопанска политика (ОСП) на България и Румъния.

Одобреният стратегически план на България е в размер на 5.6 млрд. евро.

Новата ОСП, която ще започне да се прилага от 1 януари 2023 г., има за цел да оформи прехода към устойчив, стабилен и модерен европейски селскостопански сектор. В рамките на реформираната политика финансирането ще бъде разпределено по-справедливо между стопанствата, с акцент върху малките и средните стопанства, както и върху младите земеделски стопани. Освен това земеделските стопани ще бъдат подпомогнати да възприемат иновации — от прецизно земеделие до агроекологични методи за производство. Като подкрепя конкретни действия в тези и други области, новата ОСП може да бъде крайъгълният камък за продоволствената сигурност и земеделските общности в Европейския съюз.

Новата ОСП включва по-ефикасен и ефективен начин на работа. Държавите от ЕС ще изпълняват национални стратегически планове по ОСП, като съчетават финансиране за подпомагане на доходите, развитие на селските райони и секторни програми. При изготвянето на своя стратегически план по ОСП всяка държава членка избира измежду широк набор от интервенции на равнището на ЕС, като ги адаптира и насочва към специфичните нужди и местните условия. Комисията оценява дали всеки план е насочен към десетте основни цели на ОСП, които засягат общите екологични, социални и икономически предизвикателства. Плановете трябва да бъдат в съответствие със законодателството на ЕС и следва също така да допринасят за постигането на целите на ЕС в областта на климата и околната среда, определени в стратегията „От фермата до трапезата“ и стратегиите за биологичното разнообразие. ОСП ще се възползва от финансиране от ЕС в размер на 270 млрд. евро за периода 2023—27 г.

Подпомагането на доходите заема важно място в българския план за намаляване на разликата в доходите между земеделските стопани и работниците в други сектори. За да се постигне по-справедливо разпределение на подпомагането, малките и средните стопанства ще получат преразпределително плащане, а за по-големите стопанства ще се прилага таван от 100 000 евро. Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подпомагане на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които изпитват затруднения. По отношение на екологичните действия планът ще гарантира, че над 80 % от обработваемата земя има минимална почвена покривка в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата. В плана на България се предвиждат и специфични инвестиции за увеличаване на площта за биологично земеделие. Финансирането за развитие на селските райони ще спомогне за справяне с предизвикателствата, свързани с обезлюдяването, бедността и застаряването на населението. Планът ще подкрепи създаването на 9 413 работни места и 650 инфраструктурни инвестиции в селските райони. Те включват изграждането или реконструкцията на водоснабдителни системи или реконструкцията на местни пътища, училища и детски градини. Повече от 5 200 млади земеделски стопани също ще получат специална подкрепа за започване на дейност.

Европейската комисия одобри Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. „Стратегическият план създава възможности и предоставя финансови инструменти за много широк набор от бенефициери като растениевъди, животновъди вкл. пчелари, биопроизводители, както и за лозаро-винарския сектор, общините в селските райони и други“, коментира министърът на земеделието Явор Гечев след информацията от Брюксел за одобрение на Плана.

Той посочи още, че за първи път в Стратегическия план има интервенции насочени към схемите за качество, към крайни продукти с по-високи екологични изисквания. Явор Гечев отбеляза, че и през новия финансов период ще има интервенции за инвестиции в земеделските стопанства, както и в преработката/маркетинг на селскостопански продукти. Отново ще има и подпомагане за младите стопани, съобщават от институцията.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK