ОДК - Благоевград носи злато и грамоти от всеки фестивал това лято

снимка: Община Благоевград

Възпитаниците на Обединен детски комплекс – Благоевград печелят медали и грамоти във всички национални прояви през лятото. Подготвени отлично от своите ръководители, младите надежди на Благоевград утвърждават името на общината като извор на таланти в сферата на изкуството, науката и спорта. С успехи са изпълнени и първите дни на лятната ваканция.

Кирил Георгиев от школата по математика  се класира на първо място и спечели златен медал и сребърна купа за цялостно представяне в І международен турнир „Математика без граници”. Турнирът  се състоя в края на юни в Несебър. Участие в него взеха представители на 6 държави – България, Русия, Китай, Азарбейджан, Казахстан и Узбекистан.

До финалния кръг бяха допуснати 520 ученици. Благодарение на отличната си подготовка под ръководството на ст. учител по математика в ОДК Латинка Стойкова, във финалния кръг участваха Кирил Георгиев, Тодор Митов и Георги Терзиев. Общо спечелените награди в турнира от благоевградските математици са два златни медала, шест бронзови и една сребърна купа.

Освен добри математици, ОДК-Благоевград доказа, че е възпитал и добри музиканти. Талантливите певици от школата по народно пеене към ОДК с ръководители Димана и Боян Боянови се представиха блестящо в VІІІ международен фолклорен конкурс „Пауталия”, който се проведе от 27 до 29 юни в Кюстендил.

Те участваха в категория „Народни песни”, индивидуални изпълнители до и над 18 години. Катя  Новакова се прибра със златен медал, а Мария Георгиева със сребърен медал при момичета до 18 г. В категория над 18 г. пък първото място грабна  Яница Боянова.

Международният фолклорен конкурс „Пауталия” е включен в Културния календар на Министерство на културата и в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2014 г. Тази година в него взеха участие над 2500 изпълнители от България, Македония и Сърбия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK