Усложнена зимна обстановка в планинските села на община Кюстендил! Службите на крак

Снимки: Община Кюстендил

Кметът инж. Атанасов увери: Към момента няма сигнали за бедстващи хора

Кметът на община Кюстендил инж. Огнян Атанасов свика Кризисния щаб заради усложнената обстановка след падналия обилен сняг в планинските и високопланински села. Кметът, заедно със зам. - кметът Кристиян Иванчов и председателят на Общински съвет Димитър Велинов, преди заседанието на кризисния щаб, отидоха до село Гюешево да проверят намясто каква е обстановката в засегнатия район.

На заседанието на Кризисния щаб присъстваха областният управител инж. Александър Пандурски, представители на Областна служба "Пожарна и аварийна безопасност", РСПБЗН, Областно пътно управление, ДГС „Осогово“, ДГС „Кюстендил“, доброволното формирование към община Кюстендил, ОП „Чистота“, екипи на Временната заетост, както и на фирмите, които почистват Републиканската и Четвъртокласна пътни мрежи.

Срещата бе свикана по искане на Електрохолд - България, защото екипите им не могат да достигнат до по-отдалечените райони заради паднали дървета, високи преспи и навявания.

"На терен са 9 екипа на Електрохолд - България, пробиват преспите, но не е ефективно и не могат да стигнат до засегнатите места, затова поискаха съдействие от община Кюстендил", посочи инж. Атанасов и благодари на всички отзовали се.

Един от проблемните участъци е село Ломница - село Режинци. Там ДГС „Кюстендил“ ще изпратят високопроходима техника и хора, които ще започнат да разчистват, за да могат да стигнат екипите на ЕРМ Запад.

Участъкът Ново село – Сажденик - Савойски- ще бъде разчистен от екипи на ДГС „Осогово“.

Участъкът с. Долно село - с. Жеравино и вторият лъч към с. Ломница, ще бъдат разчистени от Пожарната служба и доброволното формирование към община Кюстендил.

Проблем има и в с. Жиленци - там има две махали без ток, има паднали дървета. Изпратени са екипи от община Кюстендил.

Ще работят днес и утре, за да могат екипите на ЕРМ Запад да достигнат до тях, посочи кметът.

„Ситуацията наистина е усложнена. Искам да помоля нашите съграждани да бъдат търпеливи. Ако има хора, които бедства и нямат стоки от първа необходимост, нямат вода, моля да ни позвънят“, призова кметът инж. Атанасов.

Телефонът на дежурния служител в община Кюстендил е 0882 885 025.

„Ако има бедстващи хора да се свържат с нас, ще се намери начин да се качи храна, вода и стоки от първа необходимост. Имаме уверението и на наши съграждани, които са със шейни, че могат да стигнат до по-труднодостъпни райони и ще съдействат“, каза още инж. Атанасов.

Към момента няма сигнали за бедстващи хора.

През идващата седмица ще бъде проведена втора среща в същия формат, където ще бъдат набелязани ангажиментите на всяка една институция при възникването на кризисни ситуации.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK