Община Кюстендил осигурява ваучери за храна на деца в риск

Снимка: Община Кюстендил

Проектът „Детска кухня“ се изпълнява в партньорство с Агенцията за социално подпомагане

Община Кюстендил подписа споразумение с Агенцията за социално подпомагане за осигуряване на дейностите по изпълнение на проект „Детска кухня”, финансирана по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 г.

Проектът се изпълнява в партньорство между Агенцията за социално подпомагане и Община Кюстендил.

В рамките на проекта ще се предоставят ваучери за детска кухня, за деца от 10 месеца до 3 години, на които се приготвя обедно хранене, включващо супа, основно ястие и десерт.

Община Кюстендил ще осигури хранене за 500 деца от целевата групата, като посоченият брой е индикативен, поради определената възрастова граница, в която да се включат нови случаи и/или да отпаднат, поради навършване на тригодишна възраст на децата.

Основна целева група за подпомагане с ваучери/карти за детска кухня са деца, в т.ч. и деца с увреждания на:

- семейства без доходи или с ниски доходи, които не са в състояние или са в затруднение да осигурят здравословно и пълноценно хранене на децата си, в т.ч. и за деца с увреждания;

- самотни родители (осиновители) с ниски доходи;

- приемни семейства и семейства на роднини или близки, при които има настанени деца.

В обхвата на подпомагането попадат и семейства, при които е установен риск от изоставяне на децата, майки - жертви на насилие, деца - настанени в приемни семейства, семейства потребители на социални услуги.

Нуждаещите се лица се идентифицират от органите за социално подпомагане, въз основа на данните за подпомаганите лица и семейства, данните от отделите “Закрила на детето“, от доставчици на социални услуги на местно ниво и от други източници.

За всеки конкретен случай се извършва индивидуална преценка, като освен доходният тест следва да се оцени и нивото на материално лишение на семейството и необходимостта от този вид подкрепа.

Единичната стойност на ваучера за детска кухня, която включва единствено средно претеглена стойност на разходите за продуктите, влагани в приготвянето на тристепенно меню за обяд (супа, основно ястие и десерт) е определена в размер на 1,78 лв.

По операцията за децата от целевата група ще се осигури храна за обяд в идентично количество и асортимент, предоставян на останалите деца.

Храната ще се предлага по предварително изготвени седмични менютата, разработени с участието на медицински специалист и/или технолог по хранене.

Освен осигуряване на здравословно и пълноценно хранене на деца от 10 месеца до 3 години, по процедурата се предвижда и допълваща и съпътстваща подкрепа за социално приобщаване и преодоляване на последиците от бедността.

Осигуряването на храна от детската кухня за децата от целевата група е свързващ елемент за насочване към реализираните на местно ниво на комплексни мерки за подкрепа и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, а там където е възможно и насочване за намиране на работа като средство за преодоляване на бедността и зависимостта от системата за социално подпомагане.

В допълнение, подкрепата насочена към целевите групи, може да се изразява и в целенасочени индивидуални и/или групови консултации и беседи, относно особеностите на храненето в отделните етапи на детството, как може да се подобри храненето на децата от уязвимите групи във възрастта от 0 до 3 години, и защо това е важно за нормалното развитие и ранната социализация на децата.

Подпомагането ще бъде свързващ елемент за насочване към реализираните на местно ниво комплексни мерки за подкрепа и развитие на родителски умения, семейно консултиране и подкрепа, а там където е възможно – и насочване към услуги за намиране на работа като средство за преодоляване на бедността и зависимостта от системата за социално подпомагане.

Изискване по процедурата е обхванатите деца да не получават хранене по друг ред, което ще се проследява по време на нейното изпълнение, съобщават от Община Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK

//