Областният управител на Кюстендил – с обвинителен акт

Любомир Анчев, снимка: Областна администрация - Кюстендил

Областният управител на Кюстендил Любомир Анчев сяда на подсъдимата скамейка в Окръжен съд - Кюстендил. Обвинителния акт срещу него е по чл. 282 от НК, превишаване на правомощията с цел да набави облага другиму, от което са могли да последват значителни вредни последствия за бюджета. Става въпрос за 486 530.79 лева, отпуснати от Фонда за бедствия и аварии за възстановяване щетите в селата Гърляно и Николичевци от придошлите води на река Бистрица на 10 ноември 2009 год.  По този текс законодателят предвижда до 3 години лишаване от свобода, както и парична глоба и забрана да заема подобни постове.

Анчев е превишил правата си, определяйки фирма изпълнител по възстановяването на обектите по коритото на река Бистрица на територията на Кюстедилска община. Малко след като започна работата по възстановяването на разрушенията, кюстендилският кмет Петър Паунов алармира главния прокурор Велчев и вътрешния министър Цветан Цветанов за „намесата” на Анчев и със съмнения, че фирмата, която областният управител на Кюстендил е избрал и довел за възстановяването на щетите „Люко – К” е близка до ГЕРБ и заради това е предпочетена, а и част от парите, отпуснати за възстановяването на моста в селата Гърляно и Николичевци, са усвоени, без да са извършени дейностите предвидени за тях.

В момента областният управител на Кюстендил Любомир Анчев е с мярка "подписка" и забрана да напуска страната. Въпреки, че по случая „Анчев” се работи повече от година, на държавния мъж на Кюстендил все още не е отнето разрешението за работа със секретни материали, което е в разрез със законодателството, коментират в Кюстендил подчинените на областния управител.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK