Бенямин Нетаняху: Израел не възнамерява да строи селища в ивицата Газа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Според него Газа трябва да бъде ръководена от гражданска администрация без връзка с "Хамас"

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви пред американски медии, че Израел не възнамерява да строи селища за еврейски заселници в ивицата Газа след края на войната, предаде ДПА.

"Презаселването на Газа никога не е стояло на дневен ред", каза премиерът в интервю от вчера пред Си Ен Ен. "Някои мои избиратели не са доволни от това, но такова е моето становище."

Няколко министри от десните националистически партии в управляващата коалиция на Нетаняху нееднократно се обявиха за презаселване на ивицата Газа с еврейски заселници. Вчера министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир заяви, че той самият с радост би живял там.

Щом радикалната палестинска организация "Хамас" бъде разгромена, трябва да се постигне трайна девоенизация на ивицата Газа, посочи Нетаняху пред Си Ен Ен и добави, че "единствената сила, която може да спре възраждането на тероризма в обозримо бъдеще, е Израел".

"Същевременно ние искаме - аз искам - гражданска администрация, която да бъде ръководена от жители на Газа, които да не са обвързани с "Хамас", нито да желаят нашето унищожение."

В събота Бени Ганц, член на военновременния кабинет на Израел, каза, че той и представителите на неговата десноцентристка Партия на националното единство ще напуснат правителството на Нетаняху, ако в срок до 8 юни премиерът не представи план за следвоенното устройство на Газа.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//