Никол Пашинян: Азербайджан иска "тотална война" с Армения

Снимка: БНР

Напрежението между Армения и Азербайджан остава повишено

Арменският премиер Никол Пашинян заяви днес, че Азербайджан иска "тотална война" с Армения - два дни след нови сблъсъци на границата между двете кавказки страни, предаде Франс прес.

"Нашите анализи показват, че Азербайджан иска да предприеме военни акции в някои гранични райони с цел военна ескалация, която да прерасне в тотална война срещу Армения", каза Пашинян на правителствено заседание.

Армения и Азербайджан си размениха във вторник обвинения за стрелба по границата между двете страни - инцидент, при който според Ереван са загинали четирима арменски войници.

"Азербайджан продължава с политиката "дайте ми всичко, което искам по време на преговорите, иначе ще взема всичко по военен път", каза Пашинян, като изрази мнение, че Баку не иска "стабилност и сигурност в региона", отбелязва АФП.

Напрежението между Армения и Азербайджан остава повишено, като Ереван подозира Баку в териториални амбиции, отбелязва Франс прес.

В речта на церемонията по встъпването си в длъжност вчера азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че Азербайджан няма проект за експанзия.

"Нямаме териториални претенции към Армения. И те трябва да се откажат от своите претенции. Да правят шантаж ще им струва скъпо", предупреди азербайджанският лидер.

"Няма да има мирно споразумение, докато Армения не се откаже от претенциите си по отношение на Азербайджан", каза още Алиев.

Шестдесет и две годишният азербайджански президент се ползва с изключително висока популярност в страната си, след като постигна светкавична победа срещу арменските сепаратисти в Карабах, с което бе сложен край на три десетилетия на сепаратизъм в азербайджанския регион.

Според Ереван Баку иска да установи контрол върху арменската област Сюник, за да бъде свързан Азербайджан с азербайджанския анклав Нахичеван, отбелязва АФП.

Арменският премиер Никол Пашинян отговори на обвиненията на Азербайджан относно закупуването на оръжия от Армения, предаде арменската новинарска агенция АРМЕНПРЕС.

"Азербайджан продължава да отправя заплашителни реплики по отношение на нашите военни реформи и придобиването на оръжия от страна на Армения. Наличието на силна и боеспособна армия е легитимно право на всяка страна", заяви Пашинян на заседание на кабинета.

"Никой не може да отрече това, че Армения признава териториалната цялост на всички съседни държави и няма цели извън собствената си територия. Такава е нашата дългосрочна стратегия, защото смятаме, че легитимността е изключително важен компонент за гарантиране на сигурността на Армения. Страната ни има изключително легитимни цели в областта на отбраната, а именно защита на международно признатите си територии", заяви Пашинян. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK