Зеленски овободи Залужни от армията, праща го за посланик в Лондон

Снимка: ЕРА/БГНЕС

До февруари тази година той беше главнокомандващ въоръжените сили на Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски подписа указ за освобождаване от военна служба генерал Валерий Залужни, който до февруари тази година беше главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, предава "Ройтерс".

В текста на указа, публикуван на сайта на президента, се казва, че Залужни напуска службата "по здравословни причини", но запазва правото си да носи военна униформа.

На официалния уебсайт на президента Зеленски е публикуван друг указ, който описва назначаването на Залужни за посланик във Великобритания.

Все още не е обявено кога точно Залужни ще започне да изпълнява функциите на посланик.

По-рано бившият главен прокурор на Украйна Юрий Луценко каза по телевизията, че Киев е получил съгласие от Лондон да назначи Залужни. Луценко каза, че бившият главнокомандващ е бил обучен за дипломатическа работа и сформира нов екип за посолството.

50-годишният Залужни няма дипломатически опит и цял живот е служил в армията. Въпреки това през 2020 г. той получава магистърска степен от Острожската академия със специалност "Международни отношения".

Зеленски уволни предишния украински посланик в Обединеното кралство Вадим Пристайко през лятото на 2023 г.

На 8 февруари украинският президент освободи Залужни от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Като причина за това държавният глава посочи стагнацията на фронта и необходимостта от "рестартиране на генералите". Ден по-късно Зеленски удостои Залужни с ордена Герой на Украйна .

През март украинското външно министерство съобщи, че Зеленски е съгласувал кандидатурата на Залужни за поста посланик в Обединеното кралство и Външното министерство изпрати на Лондон съответното искане за назначаването. 

Във вторник Зеленски подписа и укази за освобождаване от длъжност на командващия Силите за специални операции на украинските въоръжени сили Сергей Лупанчук. Вместо него е назначен Александър Трепак. Освен това той назначи Дмитрий Герега за командир на Въоръжените сили на Украйна. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK

//