Над 61 млн. евро обезщетение е осъдена да плати България на инвеститор в соларен парк

Снимка: Капитал

Фотоволтаичният парк е край пловдивското село Караджалово

Международният център за разрешаване на инвестиционни спорове към Световната банка е постановил, че България е нарушила Договора за енергийната харта и е присъдил да изплати на ищеца 61.04 млн. евро обезщетение, а освен това и лихви и съдебни разноски и разходи по арбитража около 6 млн. евро, съобщава IAReporter.

Ищецът е компанията ACF Renewable Energy Limited, която по информация на "Капитал" е регистрирана в Малта и през 2012 г. е станала собственик на фотоволтаичния парк край пловдивското село Караджалово.

Това е първи загубен арбитраж за България, след като срещу страната бяха заведени няколко такива през последното десетилетие, включително от ЧЕЗ (CEZ), ЕВН (EVN) и "Енерго-Про". Делото на ЕВН беше решено в полза на държавата още през 2019 г.

Адвокатите на България са били White&Case Washington D.C. заедно с българската кантора "Томов и Томов".

Претенциите на ACF Renewable Energy са резултат от серията законодателни промени след 2013 г., които бяха направени в опит да се балансира енергийният пазар след масовото изграждане на възобновяеми мощности и резкият скок на цените на тока тогава, довел до падането на първото правителство на Бойко Борисов, уточнява "Капитал".

През 2014 г. бяха въведени законови ограничения за количеството електроенергия, което се изкупува по преференциални цени, а през 2015 г. беше въведена и месечна вноска във фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 5% от приходите от продадената електрическа енергия. Година по-късно бе увеличена и таксата за достъп до електропреносната мрежа.

Към момента соларния парк "Караджалово", който е с мощност малко над 60 мегавата, е осмият най-голям в страната, като няколко проекта доближават и надвишават 200 мегавата капацитет. Той беше изграден през 2012 г. от американската Sun Edison с цел да бъде продадена след присъединяването ѝ към мрежата. Само няколко месеца по-късно соларният парк стана собственост на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови инвестиции - турския Crescent Capital и щатския First Reserve, които го придобиха чрез малтийското ACF Renewable Energy срещу 350 млн. евро.

През 2020 г. соларният парк стана собственост на австрийското дружество Enery Development, в което собственост има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global, както и фондът "Три морета". /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK