Над 500 фиданки подариха на благоевградчани в Седмицата на гората (СНИМКИ)

Инж. Илинка Марянска - лесничей в ДГС-Благоевград, снимки: Infomreja.bg

Над 500 фиданки на декоративни дървета и храсти раздадоха на благоевградчани по случай Седмицата на гората, която тази година преминава под мотото „Гората е живот“.

Кампанията е традиционна и се организира от Югозападното държавно предприятие в чест на професионалния празник на работещите в системата на горите.

От безплатните дръвчета се възползваха десетки граждани, които още преди обявения начален час се наредиха на опашка пред административната сграда на Държавно горско стопанство – Благоевград.

Раздаването започна в 10:00 сутринта и продължи до 15:00 часа.

„Подготвили сме над 500 семенищни видове – акация, червен дъб, източна туя, аризонски кипарис, птиче грозде, кестен и люляк, които гражданите да засадят в дворовете си или на обществени места“, поясни инж. Илинка Марянска – лесничей в ДГС-Благоевград.

Всеки желаещ получи по 3-4 фиданки, произведени в горския разсадник на стопанството, с подробни указания и съвети за засаждането и отглеждането им.  

„Идеята е хората да усетят нашия празник, а ние да им благодарим за подкрепата“, каза още Марянска.

Освен семенищни фиданки горското стопанство ще предостави и едроразмерни дръвчета на детските градини и на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Благоевград. Те са пикирани и са престояли по-дълго в разсадника.

Празничните събития, посветени на Седмицата на гората, продължават на 5 април, когато в четири териториални поделения на ЮЗДП ще се проведе второто издание на образователната и екологична инициатива „Растем заедно с нашата гора”.

Кампанията е насочена към възпитаване на младите хора в любов и отношение към гората чрез участието им в залесявания и в последващи грижи за отглеждане на младите насаждения.

Ученици от Благоевград, Радомир, Кюстендил и Сливница ще залесяват и ще се забавляват, докато горските служители демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата.

На 6 април, докато служителите от Централно управление на ЮЗДП залесяват в землището на благоевградското село Клисура, в района на „ДГС Симитли” – край с. Мечкул ще бъдат засадени първите 3600 фиданки брежански кестен на площ около 10 декара.

Същия ден ЮЗДП ще представи пред журналисти новоизградения стоманобетонен мост над река Пиринска Бистрица в землището на с. Пирин, района на „ДГС Катунци”. През 2015 г. придошлите води на реката разрушават моста, който е еднакво важен както за извършване на дейностите в горите, така и за местното население.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да се провежда в първата седмица на април.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK