Въвеждат пилотно електронни рецепти за всички лекарства

Снимка: Infomreja.bg

Нововъведението ще обхване ограничен брой практики

Изписването на електронни рецепти за всички лекарства ще бъде въведено пилотно в ограничен брой практики, заяви на брифинг премиерът акад. Николай Денков. Медицинските специалисти, които се включат в пилотното проучване, ще могат да дадат обратна връзка на експертите от „Информационно обслужване“, които разработват Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това ще позволи усъвършенстване на софтуера на достатъчно високо ниво, така че да няма нужда от преходни периоди, когато всички рецепти станат електронни, съобщават от Правителствената информационна служба.

До решението за провеждане на пилотно проучване се стигна в рамките на среща при министър-председателя, на която бе повдигат и въпросът кога най-рано изписването на рецепти може да бъде изцяло електронно. Предстои да бъде уточнено кои и колко ще бъдат участниците в пилотното проучване, кога ще стартира и колко време ще продължи.

„Пилотното проучване ще даде възможност в един момент да можем да пристъпим към пълно дигитализиране на изписването и на останалите лекарства, които в момента са на двоен режим – и на хартия, и на електронна рецепта“, заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков след срещата.

В нея взеха участие и заместник-министърът на здравеопазването Илко Гетов, заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров и представители на Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния съвет по реимбурсиране на лекарствените продукти, „Информационно обслужване“, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българския зъболекарски съюз.

В рамките на дискусията стана ясно, че няма проблеми с електронното изписване на антидиабетни медикаменти. „Те ще продължат да се изписват само с електронни рецепти, както е при сегашната наредба“, обясни акад. Денков.

В същото време ще бъде въведен гратисен период до края на март 2024 г., в който лекарите ще могат да продължат да изписват антибиотици не само електронно, а и на хартия. „Гратисният период ще бъде използван основно, за да бъде доусъвършенстван софтуерът, така че да бъде много по-удобен за лекарите и да помогне в тяхната дейност“, подчерта премиерът. За целта ще бъде предложена промяна в наредбата на Министерството на здравеопазването, която регламентира условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK