Държавата не знае какви лекарства има в складовете, лекарите - в аптеките

Снимка: БГНЕС

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров

Държавата няма никаква информация по отношение на доставките на медикаменти и проследимост на количества. Управляващата конфигурация си зарива главата в пясъка, въпреки че всички страни докладваха за огромни и тежки проблеми. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по повод проблемите с електронните рецепти, които бяха обсъдени вчера на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване в НС, пише news.bg.

В първия ден от въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет при 12% е разрешена замяна, няколко дни по-късно този процент е достигал 47 - това е, защото на лекарите просто им е писнало.

А иначе аптеките продължават да "не спазват закона" и да не връщат никого, а да осигурят лекарството до 24 часа. "Връщането на пациенти е нарушение на закона и не разбирам защо всички си затварят очите за това", заяви Маджаров.

Според него проблемът с електронните рецепти е заради търговски интерес и в аптеките предлагат просто определен тип лекарства. Данните показват, че лекарите масово предписват и генерици.

Маджаров призова да се води информация за наличността на лекарствата по складовете.

За същото настоя и личният лекар Гергана Николова. Лекарите искат информационна система, която да показва какви са наличните лекарства в страната. Тя изтъкна, че със задължителното въвеждане само на е-рецепта, се лишават колеги да упражняват професията си.

Проблемът с предписването на лекарства не е само системата и електронният подпис. Има отдалечени места без достатъчен обхват.

Според Николова е нужно да има известен период, в който да се изписват и хартиени рецепти. Тя предлага тези хартиени рецепти да се съхраняват, а изписания медикамент да се вкарва в НЗИС.

Важно е да има информационна система , която да показва какви лекарства са налични в страната. Това трябва да се изчисти най-бързо, категорична бе Николова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK