Националният център за протезиране – Горна баня откри свой филиал в Гоце Делчев

снимка: Арбен Терзиев и Росица Газиева, снимки долу: моменти от откриването на филиала, снимки: infomreja.bg

Филиал на Националния център за протезиране - Горна баня бе открит официално в Гоце Делчев. Новата придобивка е от изключително значение за четирите общини Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча и от днес тя вече е част от най-голямата национална система, която помага на хората с опорно-двигателни проблеми да се върнат към пълноценен живот.

„След София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и още няколко големи български общини, в Гоце Делчев отваряме вратите на още едно звено на българската ортопедия и протектика. Филиалът за протезиране пести време и средства на всички, които трябва да пътуват за лечение и рехабилитация до столични клиники за изследвания, консултации, диагностика и при нужда протезиране. Тези нуждаещи се хора вече ще имат възможност да бъдат обслужени тук, на място. При необходимост от София допълнително ще идват лекари специалисти", заяви при откриването управителят на Центъра за протезиране в Горна баня Десислава Боюклийска, която преряза лентата и като предаде управлението на филиала в Гоце Делчев на Бисер Младенов и Мария Банева. 

"В района на Гоце Делчев, в който живеят над 45 000 души, в момента има близо 5 000 диабетици. Те нерядко получават усложнения, които след време могат да ги доведат пред нашите кабинети. Задачата на нашия филиал е да се полагат такива профилактични усилия, че негативните последици от тези заболявания да се предвидят и предотвратяват по-рано. Отделно от това децата и ранната им профилактика ще бъде наша постоянна и настойчива грижа. С помощта на детските и училищните лекари, на социалните служби и други структури в Общината искаме да изградим такава система за предварителна здравна информация и защита, за да може още от най-ранна възраст детските увреждания да бъдат установявани и лекувани ефективно, за да се избегнат бъдещи усложнения. Ние предлагаме цялостна гама от продукти и услуги - от изкуствени крайници, шини, корсети и ортопедични обувки до всички видове индивидуални ортопедични средства и приспособления, с които да изправим отново на крака нашите пациенти”, каза още Десислава Боюклийска.

Основният принос за откриването на филиала е на учителя по музика от село Абланица Арбен Терзиев и колежката му Росица Газиева, които бяха водещи фигури при откриването. Преди време специалисти от столицата били в региона да консултират пациенти и при тях Терзиев отвел болното си дете. Той им разказал за трудностите и перипетите, с които се сблъсква не само неговото, но и стотици семейства и болни от региона, докато се стигне до консултиране и евентуално протезиране в Горна баня, като помолил лично управителката Десислава Боюклийска да направи всичко възможно за откриването на  филиал в Гоце Делчев. 

Днес учителите от село Абланица Росица Газиева и Арбен Терзиев споделиха, че освен напълно безплатните услуги, които ще предлага филиалът за протезиране  в Гоце Делчев, предвиждат екипи от специалисти по график да организират консултации и вземане на мерки за специални обувки, протези, корсети във всяко населено място, за да не се налага нуждаещите се от протезиране хора да пътуват дори и до Гоце Делчев.

За празничното настроение двамата учители от с. Абланица, които също са част от екипа, бяха подготвили фолклорна програма с изпълнение на ученици самодейци от  тяхното  училище. Досегашният кмет на Община Гоце Делчев Владимир Москов, който е кандидат за следващ мандат, също уважи събитието, на което присъстваха служители на Общината, на всички социални служби, хора с увреждания и десетки граждани.

 

КОМЕНТАРИ

Филиал - гр. Ловеч12:04 - 02.11.2011
Колеги, дано да имате много доволни пациенти и да ни задминете!
Филиал - гр. Ловеч12:04 - 02.11.2011
Колеги, дано да имате много доволни пациенти и да ни задминете!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK

//