Началникът на отбраната - впечатлен от способностите на 101-ви алпийски полк

Снимки: МО

Военнослужещите демонстрираха уменията си за оцеляване в тежки зимни условия

„Впечатлен съм от способностите на 101-ви алпийски полк. Военнослужещите демонстрираха уменията си за оцеляване в тежки зимни условия по няколко различни способа, за извършване на преход по заснежени планински терени, за оказване на помощ на пострадал от лавина и това е една малка част от учението, което продължава.“

Това каза днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след демонстрациите на участниците в съвместната подготовка „Родопи – 21“. „Всички участници в учението заслужават уважение“, заяви той и им благодари за вложените труд, дисциплина, отговорност и желание в работата.

Началникът на отбраната похвали усилията на Командването на Сухопътните войски - на техния командир генерал-майор Михаил Попов и на неговия заместник бригаден генерал Валери Цолов, както и на командира на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров за това нашите алпийци да бъдат подобаващо оборудвани и да отговарят адекватно на съответните стандарти. 

Адмирал Ефтимов съобщи, че 43-ият контингент, който ще се включи в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, ще бъде съставен от военнослужещи от 101-ви алпийски полк и от 4-ти артилерийски полк в Асеновград. „Наред с това, което демонстрират в зимни условия, военнослужещите трябва да бъдат готови да изпълняват мисия и в съвсем различна среда“, заключи адмирал Ефтимов.

Началникът на отбраната посочи, че 101-ви алпийски полк е пример за ролята на сержантския корпус в подготовката на военнослужещите и поясни, че в професионалната армия това е един от начините за намаляване на влиянието на некомплекта. „През тази година 85% от обявените вакантни войнишки длъжности ще бъдат за попълване на състава на военните формирования от Сухопътните войски“, каза той.

„Родопи – 21“  е част от подготовката на 101-ви алпийски полк за  международното учение „Mountain Phalanx”, което ще се проведе през 2022 г. на територията на Австрия и Италия. Целта е военнослужещите да повишат уменията си  по  стрелба, патрулиране, придвижване по заснежен терен (ски туринг), оцеляване, търсене и спасяване, оказване на първа медицинска помощ и медицинска евакуация. Те изпълняват задачите в зимни условия при  надморска височина над 2 000 м.  

Днес в района на връх „Голям Перелик“ участниците в съвместната подготовка демонстрираха способностите си при придвижване с пълно бойно снаряжение по стръмни заснежени склонове, изграждане на зимни съоражения за бивакуване в зимни условия (снежна пещера и иглу), търсене и спасяване на затрупан от лавина и медицинска евакуация на пострадал.

Съвместната подготовка „Родопи – 21“ ще завърши на 27 март. В нея участват над 240 военнослужещи от командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, логистичния модул от 110-ти логистичен полк, НВУК „Чаралица“, както и представители от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK