Мутафчийски: Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин

Снимка: МС

В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме ръст

Когато се разхлабват мерки, трябва да се казва и какви ще са последиците, каза на редовния си брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

„Ако първоначално България се движеше в едно плато, след това имаше един минипик в началото на април, последван от спад, от Цветница насам ясно се наблюдава ръст на заболелите.“

„Струпването на хора винаги води до повишаване на опасността от разпространение на коронавируса. Когато се разхлабват мерките, трябва да се казва какви ще са последиците. Когато хората излязат в парковете, нещата ще се влошат“, допълни Мутафчийски и сравни ситуацията в България и Гърция. В нашата южна съседка, където имаше затваряне за едно денонощие, има 11 нови случая. В България, където имаме по-либерален режим на контактуване, имаме ръст.

„Картата на заболяваемостта е много различна в отделните области. Всячески се опитваме да изчистим субективния момент, а именно ниска активност  на местните здравни органи в издирването на евентуални случаи. В Разград при 90 направени проби няма нито един положителен резултат. Където има така нар. „заспиване“ на областите, ние винаги обръщаме изключително внимание и ги „разръчкваме“, за да бъдат по-активни да търсят да не би да се пропуска нещо“, каза Мутафчийски, отговаряйки въпрос за липсата на регистрирани случаи в областите Разград и Търговище, които обаче са близо до инфектирани градове като Габрово.

Ген. Мутафчийски даде пример с изследване на Харвард, което дава прогноза как ще се живее в бъдеще с коронавирус.

„Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин, докато не се намери надеждна ваксина и лекарство. Животът не може да спре. Всяко отхлабване на мерките ще доведе до увеличаване на болестта. Важно е правителствата да могат да дадат заден ход и да въведат ограничения, докато спадне отново болестта.“

Според него за момента няма заплаха за бюджета на НЗОК зарази развитието на болестта.

По отношение на лекуването на болни с хидроксихлорина и азитромицин, генерал Мутафчийски заяви:

„За хидроксихлорина още от прилагането в САЩ беше направен и модел за проучване и особено в прилагането му с азатрил. И двата медикамента имат странични ефекти, особено изразени за сърдечния ритъм. Това може да доведе до смърт. Затова те се прилагат в болнични условия. Те не могат да се ползват в домашни условия. Ползите и вредите са 50 на 50.“

На въпрос как се процедира при заразен в центровете за настаняване от семеен тип, главният държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обясни, че от Министерство на здравеопазването са издали общи указания, които касаят работата в подобет тип заведения. 

„Ако някой очаква да му дадем указание, точно за неговата институция, това няма да стане. Първо, принципите са едни й същи. Второ, важно е дали домът е на павилионен тип и дали всички са в една сграда. Всеки един дом има договор с общопрактикуващ лекар, който преценява дали болният да бъде отделен и лекуван на място, или да бъде приет в болница“, каза Кунчев.

Очаква в близките дни да се включи системата за автоматично отчитане на резултатите, за да може във всеки един момент да се вижда колко души са тествани, стана ясно още от изявлението тази сутрин.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK