Министърът на околната среда на Румъния: Южната част на страната се превръща в сахарска пустиня

Снимка: Pixabay

Според него борбата със сушата може да се води само по един начин – чрез залесяване

Министърът на околната среда на Румъния Мирча Фекет заяви снощи в предаване на телевизия Диджи 24, че южната част на Румъния се превръща в сахарска пустиня и че всеки ден се губят значими площи земеделски земи. 

Министърът отбеляза, че в различните райони на Румъния се наблюдават екстремни температурни разлики, което води мисълта към климатичните промени. Той обобщи, че този месец са били издадени 1880 предупредителните кодове (жълт, оранжев, червен) за опасни метеорологични явления и обърна внимание, че честотата и интензитетът на засушаването се увеличават през последните 20 години. 

По думите на министъра на околната среда този месец юли може да се окаже най-топлият в историята на измерванията, които се правят от 120 години. 

„Всяка седмица колегите ми казват, че имаме нов температурен рекорд“, каза Фекет. „Наред с тези явления, много ни тревожи сушата, защото от статистическа гледна точка засушаването нараства като честота и интензитет с 29 процента през последните 20 години“, отбеляза той. „Това означава, че имаме съществени загуби в земеделието, компрометирани реколти, по-голям риск от горски пожари и липса на вода – както питейна, така и за индустрията и за напояване“, посочи Мирча Фекет.

Румъния не е пощадена от климатичните промени – замърсяването и неблагоприятните метеорологични явления не спират на границата на която и да е държава, напомни министърът. 

„Южната част на Румъния се превръща в сахарска пустиня, вярно – в малък мащаб, но всеки ден губим значими земеделски терени“, отбеляза той и посочи, че с това явление властите могат да се борят само по един начин – чрез залесяване, с надеждата, че ще успеят да спасят земеделските площи.

Министърът на околната среда посочи, че всяка година в Румъния има по няколко хиляди горски пожари. По думите му Инспекторатът за извънредни ситуации е провел много добра информационна кампания за населението по отношение на опасността от горски пожари, опасността при палене на стърнища и пр. Той припомни, че са били увеличени и глобите за умишлено палене на земеделски терени.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK