Министър Николай Милков откри ХVI Зимно училище по дипломация в Сандански

Снимка: МВнР

Международният семинар се организира за 16-а поредна година

Министърът на външните работи Николай Милков откри „Зимно училище по дипломация“, което се организира за шестнадесета поредна година от Дипломатическият институт към МВнР, с подкрепата на фондация ,,Ханс Зайдел" в България. Международният семинар „Зимно училище по дипломация“ ще се проведе в град Сандански в периода 20 – 24 март 2023 г.

„Зимното училище по дипломация се доказа като подходящо място за съвместно обучение и обогатяващ диалог между младите професионалисти‘‘, заяви министърът на външните работи пред участниците в семинара като отправи поздравления към Дипломатическия институт и Фондация Ханс-Зайдел за Югоизточна Европа за важните избрани теми и цялостните организационни усилия.

Тазгодишното издание на семинара е на тема ,,Регионална сигурност, икономически и климатични предизвикателства в Югоизточна Европа и Черноморския регион”. Участие в него ще вземат 21 младши дипломати от 17 страни от Югоизточна Европа, Черноморския регион и ЕС.

Министър Милков подчерта, че след началото на агресията на Руската федерация срещу Украйна,  България продължава да бъде отговорен и надежден партньор и съюзник в рамките на ЕС и НАТО, като участва конструктивно в колективната работа и решения. Николай Милков акцентира, че България е отпуснала над 240 млн. евро от държавния си бюджет за хуманитарна и друг вид помощ за Украйна.

По отношение на Западните Балкани и Черноморския регион, първият ни дипломат бе категоричен, че насърчаването на регионалната стабилност, трансграничното сътрудничество и добросъседските отношения в Югоизточна Европа остава основен и дългогодишен приоритет за България. В този контекст, българската страна отдава изключително значение на каузата за защита и утвърждаване на законните права и интереси на българските граждани и общности в чужбина.

В рамките на откриването, приветствия към участниците в семинара направиха Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, и д-р Клаус Физингер, регионален директор на Фондация „Ханс Зайдел“ за Югоизточна Европа.

Основна цел на семинара е да събере представители от новото поколение на дипломатическата служба на държавите от Югоизточна Европа, Черноморския регион и държавите-членки на ЕС.

„Заедно, вие ще имате възможността да разисквате ключови тенденции свързани с общата външна политика на Европа. Взаимното разбирателство и  изграждането на доверие между всички вас е в основата на ключовите цели на „Зимното училище“, изтъкна Таня Михайлова.

По време на петдневния семинар, който отбелязва и 20 години от създаването на Дипломатическия институт, лектори ще бъдат дипломати от МВнР, български и чуждестранни експерти.

След лекцията на българския външен министър, участниците имаха възможност да изслушат и посланика на Австрия у нас Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, посланик Драгомир Заков, д-р Меглена Плугчиева и др.

В своята 16 годишна история, „Зимното училище по дипломация“, организирано от Дипломатическия институт към МВнР, е събрало общо 424 участници от 39 държави

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d