Министър Вътев обсъди с животновъди мерки за увеличаване на производство на мляко и месо

Снимка: МЗХ

„Търсим повишение на производството и конкретен пазарен резултат“

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с браншови организации от сектор „Животновъдство“ предстоящите промени в Стратегическия план и мерките, които трябва да се предприемат, за увеличаване на българското производство на мляко и месо, днес в МЗХ.

На срещата присъстваха заместник-министрите на земеделието и храните Александър Йоцев и Деян Стратев, представители на БАБХ и аграрната наука. „Мерките в сектора трябва да стъпват на анализи как увеличената продукция ще стигне до пазара“, подчерта министър Вътев.

В рамките на дискусията животновъдите от направленията млечно и месно говедовъдство, биволовъдство, овцевъдство и козевъдство представиха позициите си по предложенията на МЗХ за изменение на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г.

Земеделските производители формулираха конкретни механизми за увеличаване на продуктивността и подобряването на породния състав в страната. Те представиха и опасенията си, свързани с настоящите пазарни предизвикателства, включително ниските изкупни цени на млякото и повишените производствени разходи.

Министър Вътев информира сектора, че вече е сформирана работната група, която ще изработи Закон за търговията с аграрни стоки. Той запозна земеделските производители и с предстоящите промени в Закона за собствеността и ползване на земеделските земи, с цел животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци да получават с предимство земи от държавния и общинския поземлен фонд, както и с плановете за улеснен достъп до вода за фермите.

„Търсим повишение на производството и конкретен пазарен резултат“, заяви министър Кирил Вътев, цитиран от пресцентъра на МЗХ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK