Масово изтровени кучета и диви животни в Пирин, алармират еколози

Снимки: Сдружение за дива природа "Балкани"

В Западен Пирин, в района над град Кресна, от вече седмица продължават случаите на изтровени пастирски кучета, както и на диви животни, алармират от Сдружение за дива природа "Балкани".

На 6-и март сдружението е подало официален сигнал до Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Благоевград и Районна дирекция по горите (РДГ) – Благоевград за наличие на отровени вълци и пастирски кучета във въпросния район.

Информацията еколозите получили от местни животновъди и хора от града.

Вчера, 10-и март, пастирските кучета на Сидер Седефчев, който отглежда голямо стадо овце от рядката порода "Каракачанска овца" в село Влахи, не се върнали с овцете от пасището.

"Това е нетипично поведение за добре обучени работни кучета и означава, че има сериозен проблем. При нормални обстоятелства кучетата пазят стадото от хищници и не се отделят от него. В район, обитаван от вълци и мечки, един пастир може да разчита единствено на добри работни кучета за охрана на стадото си", коментираха от екоорганизацията.

Тази сутрин 3 от кучетата са намерени мъртви на пасището, а още едно е в неизвестност. Сигнал е подаден и на телефон 112.

Служител на РИОСВ пристигнал с лека кола до село Влахи и едва към обяд успял да стигне до пасището пеша, тъй като планинският терен е достъпен само с високопроходим автомобил, за да констатира дали  са поставяни отрови.

Междувременно Сидер Седефчев открил мъртва лисица, както и хвърлено парче месо, което вероятно е напоено с отрова.

"Същото е посочено и на полицаите, дошли на място, но те не предприемат мерки за събиране на източника на отрова. Месото е събрано от Сидер Седефчев, за да се предотврати отравяне на други животни. С голяма вероятност в района вече има отровени диви животни освен намерената лисица", коментират още от сдружението. 

Хищните птици са сред първите, които намират мърша. Повечето от тези птици са редки и защитени видове. В същия район само няколко километра на север от това място от няколко години се полагат усилия за реинтродуциране на белоглавия лешояд - вид,  който е изчезнал в голяма част от страната ни именно поради масовото използване на отрови през 50-те години на миналия век.

В района на западен Пирин от години съществува проблем с поставяне на отрови в природата.

"Изпращали сме за анализ проби от намерени мъртви вълци от района и резултатите показват, че животните са били отровени. Всяка година умират пастирски кучета на местни животновъди. Наложително е да се обърне адекватно внимание на проблема и да се предприеме разследване, тъй като освен домашни и диви животни, хора също могат да станат жертва на отровните вещества", апелират от Сдружение за дива природа "Балкани".

 

Снимки: Сдружение за дива природа "Балкани"
Снимки: Сдружение за дива природа "Балкани"
Снимки: Сдружение за дива природа "Балкани"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK