Мартин Димитров: "Турски поток" - печатница на загуби

Снимка: БГНЕС

Това коментира в кулоарите на парламента народният представител от ПП/ДБ Мартин Димитров

"Турски поток" е "печатница на загуби", като има риск България никога да не успее да възвърне инвестицията си. Това коментира в кулоарите на парламента народният представител от ПП/ДБ Мартин Димитров.

По-рано през деня в рамките на редовната си сутрешна сводка в парламентарните кулоари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов засегна бегло и казуса с "Балкански/Турски поток". Като "печатница за пари", окачестви тръбата Борисов.

"За 2022 година отчетената печалба е 260 милиона, като с тези темпове, трябват 13 години, за да се върнат парите. А както се променят газовият пазар и военният конфликт, има риск никога да не бъдат върнати", коментира Димитров.

Огромен, ненужен и неефективен разход, направен от последното правителство на ГЕРБ - това според депутата представлявал проектът.

"И то не, за да се защити българският интерес, в този случай единствената полза е за Русия. Имам един основен въпрос към ГЕРБ - защо се отказаха от близо 1 млрд. долара такси, които трябваше да получим по предишния договор, заради "Турски поток". Това за мен е кощунствено", посочи още Мартин Димитров. 

На 12 юни 2023 г. от Софийска апелативна прокуратура съобщиха, че са отменили отказа на градската прокуратура да образува досъдебно производство за закононарушения от длъжностни лица при строежа на газопровода "Турски поток", наричан и "Балкански поток", на територията на България. Отмяната на постановлението става след постъпили в САП материали по преписка - кога това се е случило не се посочва. Също не се посочва и кога е постановен отказът от образуване на производството.

Самата прокуратурата бе сезирана от правителството на Кирил Петков в последния му ден на управление, след като няколко месеца властта извършваше проверка.

От проверката на МС бяха установени нарушения на екологичното и трудовото законодателство, нарушения при възлагането и провеждането на обществени поръчки, нарушения при финансирането на дейности и др. Сезирани бяха МВР, ДАНС и МОСВ за последващи действия. КЕВР дори глоби "Булгартрансгаз" ЕАД с 427 413 лв. във връзка с реализацията на проекта за развитие и разширение на газопреносната система.

Преди половин година вътрешният министър Иван Демерджиев потвърди, че ДАНС и прокуратурата проверяват дали изграждането на Балкански поток е бил част от плана на руския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна. Не стана ясно обаче дали това е част от конкретно производство.

Отмяната от Софийска апелативна прокуратура бе първата информация, която се появява официално за разследването и се позоваваше и на доклада на Агенцията държавна финансова инспекция.

Самото разследване на АКФ за Турски/Балкански поток е от години, като те излязоха и с отворено писмо до редовното правителство на Кирил Петков на 22 февруари 2022 г. с искане за цялостно и задълбочено институционално разглеждане на проекта, изграден по време на последното правителство на Бойко Борисов. По това време от Министерство на енергетиката обаче обявиха, че дори и пътната карта на "Балкански поток" липсва като документ в държавата.

Продължението на "Турски поток", наричано в България и "Балкански поток", бе завършено официално през януари 2021 г. Проектът бе осъществен от "Булгартрансгаз" и осигурява руски природен газ към Сърбия и Унгария, през България. Още по време на замисъла на проекта беше ясно, че той замества провалилия се заради Третия енергиен пакет на ЕС, изискващ "Газпром" да допусне до тръбата и други транзитьори, "Южен поток". Тогава руският президент Владимир Путин обвини директно България за провала на "Южен поток".

При изграждането на т.нар. "Балкански поток" българските власти бяха критикувани освен за всичко друго и че дори не са осигурили възможности и разклонения българските потребители да се възползват от доставки, а страната ни само транзитира газ. За сметка на това проектът бе изграден скоростно, докато българо-гръцката газова връзка се бавеше.

При избора на изпълнител на проекта имаше известно забавяне, както и обжалване на процедурата през различни институции - КЗК, а и в съда. В Крайна сметка строителството бе предоставено на консорциум с участието и на саудитската компания "Аркад".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK

//