„Майстора – писар и неговите последователи“ показаха 27 уникални творби в Окръжен съд - Кюстендил

Снимки: Infomreja.bg

В продължение на 3 месеца младите художници творили в храма на Майстора

Изложбата „Майстора – писар в съда и неговите последователи“ показа уникални 27 картини, дело на школата „Новите Майстори“, ръководена от кюстендилския художник Евгени Серафимов. Съвсем по нестандартен начин творбите бяха представени вместо в галерията, в кулоарите на Кюстендилски окръжен съд. Инициативата за това идва преди 6 месеца и тя дело на Окръжен съд – Кюстендил, и школата по рисуване „Новите Майстори“, с ръководител Евгени Серафимов. Инициативата се реализира в партньорство с Държавен архив – Кюстендил, във връзка със 139- та годишнина от рождението на големия художник и 40- та годишнина от откриването на Съдебната палата в Кюстендил.

20 млади и талантливи художници от Кюстендил представиха 27 творби, като те бяха подредени в голямото фоайе на втория етаж на Съдебната палата. Изложбата включваше и кът с копия от заповедите за назначаване и освобождаване на Владимир Димитров – Майстора като писар в Кюстендилския окръжен съд, от края на 19 и началото на 20 век, както и негови снимки от това време.

„Творбите са нарисувани от общо 20 младежи, като най-малкото е в 6-и клас, има гимназисти, както и студенти. Тези шедьоври са създадени в рамките на 3 месеца, а в ателие на младите художници се превърна Художествената галерия „Владимир Димитров - Майстора“. Децата рисуваха на топло и сред картините на великия ни художник, където гледайки от шедьоврите на Майстора направиха своите авторски композиции, правейки етюди на ръце, очи и плодове. От картините можем да разпознаем неговият начин на формообразуване, като отделни елементи децата са подредили в композиции“, разказа ръководителят на младите таланти Евгени Серафимов.

„През 1899 г., благодарение на калиграфския си почерк, Майстора е назначен за писар в Кюстендилския окръжен съд. В свободното си време, той скицира разсилния, другите писари, адвокатите и подсъдимите, прави и пейзажи от околностите на града. Талантът му е забелязан от председателя на съда Никола Чехларов. Той организира и първата изложба на Владимир Димитров – Майстора, открита на 11 май 1903 г., в гимнастическия салон на Педагогическото училище в Кюстендил. Аз силно се надявам, че тази приемственост ще продължи и напред“, обяви при откриването на изложбата и председателят на Кюстендилски окръжен съд, съдия Пенка Братанова.

„Преди половин година, когато получих тази покана, бях изключително респектиран, защото когато става въпрос за Майстора, единственото нещо, което усещаш е респект. Пред нас стоеше наистина една голяма задача и отговорност да затворим кръга и 118 години по-късно да стъпим там, където е стоял Майстора, откъдето е започнал неговия път. Лично за мен този проект, освен личното предизвикателство, отвори едни много големи житейски въпроси, които смятам, че са по-важни.

Въпроси за това кое е по-важното – талантът или да вярваш на таланта и въпросът какво щеше да стане с Майстора ако го нямаше Окръжния съд и тогавашните хора, които са работили в него. Ние не можем и няма да си отговорим на този въпрос, факт е обаче Кюстендил е място за специални хора“, обяви още кюстендилският художник Евгени Серафимов.

Откриването на изложбата се радваше на изключителен интерес, като в следобедните часове тя ще бъде на разположение на всички ценители на изкуството.

Окръжен съд – Кюстендил, благодари за подкрепата на Детска градина „Слънце“ и отдел „Култура и духовно развитие“ на Община Кюстендил.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK