Кметът на Дупница вече е обвиняем: Отправял заплахи към шефа на полицията

Снимка: Infomreja.bg

Грозят го до 5 години лишаване от свобода

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се водят действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – закана с престъпление против личността на длъжностно лице, съобщават от държавното обвинение.

По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на Първан Дангов, кмет на град Дупница, в извършване на престъплението.

Установено е, че на 15.03.2024 г. в гр. Дупница той се заканил по телефон с престъпление против личността на длъжностно лице – временно изпълняващ длъжността началник на РУ на МВР гр. Дупница по повод изпълнение на службата му. Освен това той отправил закана с престъпление и против личността на негови близки.

„Днес кметът на Дупница се е явил с двама адвокати, възползвал се е да не дава обяснения. Предстоят действия по разследването“, обяви на брифинг административният ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Кюстендил, Албена Разсолкова.

Тя уточни, че въпросната закана е отправена по телефон и тя е следната: Щом искаш война, ще получиш война. Ще съсипя теб и твоето семейство“.

С постановление на прокурор в Районна прокуратура – Кюстендил Първан Дангов е привлечен в качеството на обвиняем.

Днес, 13.05.2024 г., обвинението за извършеното престъпление му е предявено в присъствие на неговите защитници.

За това престъпление наказанието, което се предвижда е до 5 години лишаване от свобода. Предстои доклад на наблюдаващия прокурор, който ще прецизира по-нататъшната работа по делото, уточни още прокурор Разсолкова.

В момента в Районна прокуратура – Кюстендил има няколко преписки срещу кмета на Дупница, по които се работи интензивно, има и досъдебни производства.

По тях все още не са събрани доказателства за повдигане на обвинение. Последната постъпила преписка е за издигането на руското знаме на пилоните пред Община Дупница. Тя е постъпила в петък, малко преди 17 часа.

В момента се извършва проверка, там наблюдаващ прокурор ще прецени дали да образувано досъдебно производство или да откаже, съобщиха още от Районната прокуратура.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK

//