Къща от неолита откриха край Струмяни

снимка: Община Струмяни

Добре запазена опожарена къща от средата на 6-то хилядолетие пр. Хр. край село Струмяни бе открита от археологическата експедиция, ръководена от д-р Малгожата Гребска-Кулова, археолог в Регионален исторически музей–Благоевград. Членове на експедицията са 10 доброволци от САЩ, Канада и Белгия на възраст между 20 и 70 години и научен екип от местни и чуждестранни археолози.  

Разкопките се осъществяват по проект „ Зараждането на Европа: разкопки на раннонеолитно селище Илинденци-Масовец” на Фондация „Балканско наследство”-Стара Загора и музеят в Благоевград. Проектът е в областта на международния културен, научен, доброволчески, образователен и експертен обмен и популяризирането на културното наследство на България Балканите. Основните цели на проекта са археологическо проучване на раннонеолитен обект Илинденци-Масовец, международен доброволчески обмен и полева школа в областта на археологията с участието на чуждестранни доброволци. 

Проектът се реализира в Илинденци, община Струмяни. Теренните обхождания започнаха в средата на миналата седмица, а днес вече експедицията може да се похвали с добра находка – опожарена къща от ранния неолит, с добре запазена керамика, пещ и други елементи от бита. Опожарената къща е намерена на 2 километра от село Струмяни, в близост до село Илинденци.
 

КОМЕНТАРИ