Кръстьо Драгинов от ПМГ „Яне Сандански“ - Гоце Делчев спечели бронзов медал на международната олимпиада в Грузия

Снимка: Личен архив

С бронзов медал от международната олимпиада по химия се прибира от Грузия единадесетокласникът Кръстю Драгинов, който е възпитаник на ПМГ „Яне Сандански“ в Гоце Делчев. Драгинов бе част от олимпийския отбор на България, който спечели четири бронзови медала на  международната олимпиада в Грузия.

„Добрите резултати носят удовлетворение както на състезателите, така и на нас, техните ръководители. Тази година отборът беше със силна лична мотивация, момчетата работеха като отбор още в лабораторията по време на подготовката, което е не по-малко важно от натрупването на знания и практически умения“, коментира резултата на българският отбор по химия, доц. Донка Ташева, ръководител на отбора и член на СРООПН.

От 2013 г. отборът се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“.

Българският олимпийският отбор по химия се представи в Грузия в следният състав: Янислав Светлинов Данчовски, МГ Плевен, 12 клас – бронзов медал, Любен Красимиров Бориславов, НПМГ, София, 12 клас – бронзов медал, Борис Стефанов Борисов, НПМГ, София, 12 клас – бронзов медал и Кръстьо Стоянов Драгинов, ПМГ ”Яне Сандански„ Гоце Делчев,11 клас – бронзов медал.

Любен Бориславов и Борис Борисов  са национални състезатели от 2015 г. На миналогодишната олимпиада те спечелиха също бронзови медали.

Международната олимпиада по химия се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник в нея още от следващата 1969 г., когато олимпиадата се провежда в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са винаги четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е била домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

От 1999 г. до 2016 г. нашите участници са спечелили общо 38 медала: 1 златен, 8 сребърни и 29 бронзови.

Състезателите донесли бронз за България от престижната международна олимпиада в Тбилиси – Грузия ще кацнат на родна земя днес в 11:50 часа на Летище „София” с полет от Мюнхен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK

//