Върховният лидер на Иран назначи първия вицепрезидент за изпълняващ длъжността президент

Върховният лидер на Иран Али Хаменей Снимка: ЕРА/БГНЕС

Али Хаменей обяви петдневен траур

Върховният лидер на Иран Али Хаменей обяви петдневен национален траур по повод на смъртта на президента Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с вертолет, и потвърди, че първият вицепрезидент Мохамад Мохбер временно ще поеме ръководството на изпълнителната власт на страната, предаде Ройтерс.

Мохбер сега ще разполага с 50 дни, за да организира избори, на които да бъде избран наследник на Раиси.

"Обявявам петдневен национален траур и поднасям съболезнованията си на скъпия ирански народ", се казва в изявление на Хаменей, публикувано от официалната иранска новинарска агенция ИРНА.

"…Мохбер ще ръководи изпълнителната власт и е длъжен да организира заедно с ръководителите на съдебната и законодателната власт избори за нов президент в рамките на максимум 50 дни", добавя Хаменей.

Съгласно член 131 от конституцията на Иран комисия, съставена от първия вицепрезидент, председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, трябва да организира вота за нов президент, посочва Ройтерс.

Мохбер, както и Раиси, е смятан за близък сподвижник на Хаменей, който има последната дума по всички държавни въпроси. Мохбер е първи вицепрезидент от 2021 г., когато Раиси беше избран за президент. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//