Кметът Петър Паунов – за ремонта на Театъра и басейна в Първо ОУ

Снимки: Община Кюстендил

Ромонът на кюстендилския театър е в размер на 4 592 040 лв., като сумата е с ДДС

Кметът на Кюстендил Петър Паунов, заедно с експерти, предостави информация за състоянието на басейна, намиращ се в сградата на Първо ОУ, както и за направения ремонт на сградата на Театъра.

„Към момента басейнът в Първо ОУ не функционира. Нивото, което е оставено на водното огледало е от 90 см до 1.40 см, като е правено навремето за деца. Сега ако трябва да остане същото ниво и да се уплътни басейна, да се приведе в нормални граници на функциониране, а инсталациите да се приведат в съответствие, инвестицията е в размер на 75 хил. лв.

Ако трябва да се повиши нивото на водното огледало и да се ползва не само от деца, а и от по-възрастни, тогава необходимата сума е над 100 хил.лв. Басейнът е с дълбочина от 1.60 до 2.15, като до обекта има възможност да се доведе минерална вода, но това би довело до увеличаване на дебитите, захранващи горната зона на града. Стойността за увеличаване капацитетите на водопроводите за минерална вода в горната зона са от порядъка на 400 – 450 хил.лв.“, обяви ръководителят на инженерния екип инж. Илиян Фусков.

От своя страна кметът Петър Паунов обясни, че за да стартира отново басейна е необходимо експерти да кажат от кой ще се стопанисва, какво да бъде нивото на водата и съпътстваща инвестиция между 470 и 550 хил. лв.

Кметът засегна и темата с ремонта на Театъра в Кюстендил. Той е изцяло реновиран, като в сградата са изпълнени мерки за енергийна ефективност. Изцяло са подменени фасадите, които са изпълнени от два вида камък – мрамор и технически варовик.

„Мраморни като цяло бяха единствено колоните на сградата. Той е демонтиран и складиран за резерв. Техническият варовик не подлежи на демонтаж и той е премахнат изцяло, като са изпълнени нови керамични фасади и част от тях са също със съответния варовик. Сградата е в много добро състояние и изпълнява функцията си. През следващата година ще отчетем какви са и енергийните спестявания“, уточни още инж. Фусков.

Координатор на проекта е директорът на Театъра, Чавдар Ненов. Той уточни, че част от сваления мрамор от фасада на сграда се съхранява в складове. Ромонът на кюстендилския театър е в размер на 4 592 040 лв., като сумата е с ДДС.

„Тази сума не е актуализирана, въпреки нарастващите цени. Не са сключвани допълнителни споразумения и е за цялостното саниране и изграждане на изцяло нова инсталация –отоплителна, вентилационна , като всичко това е разположено на 9 000 кв.м. Само ще кажа, че в момента се ремонтира едни софийски театър и последната стойност през ноември месец, която видяхме, е 11 млн. лв., така че може да си дадете сметка. Благодаря на екипа, който се е погрижил за всичко това“, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK