Кметът Апостолов ориса „Бебе на 2016” в Симитли - Иван

Снимки: Община Симитли

По стар български обичай майките от Симитли отпразнуваха Бабинден. Първото бебе, жител на община Симитли, родено на 7-и януари тази година, бе избрано за „Бебе на 2016”.

Родителите на малкия Иван - Зоя и Йордан Чорбаджиеви, получиха плакет от кмета Апостол Апостолов и огромно плюшено мече с пожелание да порасте по-голям от него. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов поздрави всички майки и сподели, че няма по-хубаво нещо от това да проплаче едно дете в къщата.

„Бъдете живи и здрави, много обичани и много щастливи, за да може следващата година да се похвалим с 264 деца в общината”, сподели градоначалникът. Той обеща, че каквото зависи от общината ще бъде правено с всички сили, за да стане общината едно от най-хубавите кътчета на планетата.

Младата майка Зоя и акушерката Цветанка Николова пресъздадоха ритуала по поливане ръцете, тези ръце, които са помогнали децата ни да се появят на бял свят. Цветанка Николова, известна като Цура, е изродила повечето от младите жители на община Симитли.

Изненада бе поливането  на младата баба Мартина Симеонова, която вече 13 години организира празника Бабинден, на нея поля младата майка Ваня. Награди имаше и за всички дечица, родени в Симитли през тази година, чрез томбола бяха разиграни големи подаръци за всяко дете. Бебетата на 2004 година - Станислава и на 2006 година- Влади, бяха децата, които посрещаха майките на вратата на механа „Кукерите” с питка и мед.

Хората, които се грижат за децата след раждането, а именно лекарите, също бяха гости на пищното тържество. Д-р Апостолова, заедно с акушерките, кметът, председателят на ОбС Владимир Христов, секретарят на общината Виолета Айкова, зам.- кметът Евгения Георгиева,  кметът на село Черниче Георги Стефанов и щастливите майки извиха дълго хоро и си пожелаха да има все такива поводи за веселба.

132 са децата родени в общината през изминалата година, в Симитли - 67, от които 35 момчета и 32 момичета, в Крупник има 19 бебета, в Долно Осеново - 17, в евроселото Черниче - 10, в Полето и Полена има по 7 бебета, в Брежани – 4 и в Градево - 1.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK