Кюстендилският талант Александра Умленска с поредно злато! Изобрети катерещ се робот

Снимки: Личен архив

Целта на робота е да се използва при извършване на дейности, които са с високо ниво на опасност за човека

За четвърта поредна година се проведе ASEAN INNOVATIVE SCIENCE ENVIRONMENTAL AND ENTREPRENEUR FAIR. През 2023 събитието привлече 368 екипа от петнадесет различни държави. Възрастта на участниците варираше от учащи в основно образование до университет. Научният фестивал се организира в хибриден присъствен и онлайн формат от Индонезийската асоциация на младите учени (IYSA), университета Diponegro и други. Целта му е да създаде среда за обмяна на опит и познания, като обедини различни научни области. Основните пет направления, в които се състезаваха участниците, бяха предприемачество, социология, екология, иновативни научни постижения, механични системи и индустриални механизми.

Кюстендилскаият талант и млад учен Александра Умленска се включи с новия си проект MagneBot22, който наскоро стана известен като номинирана разработка в младежката категория за наградите на БАИТ, които са под патронажа на президента, и се характеризират с висок престиж в технологичната среда в България.

MagneBot22 представлява изследователски робот тип катерещ се робот, съставен  от комбинация от иновативни технологични компоненти, устойчив корпус и задвижване с помощта на магнитен механизъм и екологичен източник на енергия. Катерещите се (crawl) роботи са семейство роботи, които използват начин на прилепяне към различни повърхности с цел придвижване в труднодостъпни области или такива с по-висок риск от инциденти.

Те могат да бъдат класифицирани по два основни начина – спрямо метода на прилепване към повърхността и конструкцията, чрез която извършват действието. Най-често те са определяни спрямо сферата на употреба на робота – изследователска, индустриална, на услугите и други. Роботите за катерене са навлезли от сравнително продължителен период от време в строителството, като тяхното приложения достига по-широк обхват. 

MagneBot22 е в процес на проектантска дейност и физически тестове. Движението на робота се извършва  по магнитни повърхности, благодарение  на  колела, съставени от силни неодимови магнити, което му позволява движение и по неравни терени. Равновесието му се запазва чрез триосева конструкция, върху която се разполага равномерно тежестта. Захранването му е чрез  автономна соларна система с възможност за работа до 12 часа. Управлява се по  два различни метода – чрез приложение или чрез модул за дистанционно управление. 

Чрез сервомоторната ръка, имитираща човешката анатомия, която е в процес на разработка, има способността да улавя предмети по пътя си или да се използва за поправка на конструкции, разположени на труднодостъпни места. Целта на робота е да се използва при извършване на дейности, които са с високо ниво на опасност за човека, или са на труднодостъпни места.

Катерещите се роботи могат да бъдат използвани при поправка на тръбопроводи, което ще се извършва по предварително зададена на технологичните компоненти програма поради възможността за загуба на сигнал за управление. При по-голяма магнитна сила има възможност да се катери по повърхности, които имат над 90-градусов наклон, което обуславя употребата им по време на строителни дейности на високи сгради и конструкции. Компактният му размер и сравнително малкото му тегло са предпоставка за употребата му при промъкване в малки ниши или при минна дейност. 

В медицинската сфера MagneBot22 може да бъде използван при грижата на заразноболни пациенти, когато няма необходимост от пряк човешки контакт. Технологичните компоненти подпомагат неговата възможност за мултифункционална употреба в различни сфери на индустриалната дейност и в сферата на услугите.

От ASEAN INNOVATIVE SCIENCE ENVIRONMENTAL, Александра успя да завоюва златен медал в категория индустриални механизми и специалната IYSA SEMI GRAND AWARD, която ѝ осигурява регистрация за следващото състезание WSEEC 2023, а тя определя като личен успех за MagneBot22 това, че е успял да постигне максимална сила на теглене 97,8 N и е развил максимална скорост от 14,98 метра за минута.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK