Китайските служби задействат плана си за намеса в изборите в Тайван

Снимка: iStock

Тайван е нащрек за опити на Китай да финансира приятелски настроени към Пекин кандидати

Високопоставени китайски лидери са провели среща в началото на декември, за да "координират" усилията на правителството да повлияе на предстоящите избори в Тайван. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на разузнавателна информация, събрана на острова.

Действията са били част от кампания, която тайванските служители считат за намеса във вота.

Тайвански служители предупредиха, че Пекин се опитва да насочи гласоподавателите към кандидати, които се стремят към по-тесни връзки с Китай на президентските и законодателните избори на 13 януари. Това се случва на фона на увеличения военен и политически натиск на Китай, който се опитва да принуди демократично управлявания остров да приеме териториалните му претенции.

Срещата в Пекин е била проведена от четвъртия по ранг лидер на Китайската комунистическа партия Уан Хунин, който е и заместник-ръководител на Централната ръководна група на Пекин по въпросите на Тайван, председателствана от президента Си Дзинпин, твърдят редица тайвански служители по сигурността.

Присъствали са висши служители от различни служби, включително отдела за публичност на Китай, Министерството на държавната сигурност, Министерството на отбраната и Службата по въпросите на Тайван, обясниха тайванските служители по сигурността, позовавайки се на разузнавателна информация, събрана от Тайван.

Миналия месец президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Си да уважава изборния процес в Тайван.

По повод изборите Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че зачита "социалните системи" на Тайван.

Акцент на срещата е било "осигуряването на ефективността и координацията на различните дейности по изборите в Тайван", твърди Тайпе.

Заключението от срещата е било, че различните служби трябва да "консолидират" работата си в Тайван, като отделът за публичност и отделът за психологическа война към Народната освободителна армия, наречен "База 311", проведат кампании за влияние, за да повлияят на общественото мнение чрез новинарски емисии и социални медии.

На Китайската служба по въпросите на Тайван и отдела за работа на Обединения фронт е било възложено да извършат програми за популяризиране, които включват дейности за обмен с тайвански политици и по-евтини самолетни билети за тайванци, живеещи в Китай, които да се върнат в родината си, за да гласуват.

Отбелязва се, че Китай ще продължи да "подхранва наратива за "избор между мир и война", което предполага, че ако управляващата Демократична прогресивна партия (ДПП) остане на власт, е вероятно избухването на война с Китай.

Пекин многократно е наричал ДПП опасни сепаратисти и е призовавал тайванците да направят "правилния избор". Кандидатът за президент на ДПП Лай Чинг-те води в социологическите проучвания.

Правителството на Тайван е нащрек за опити на Китай да се намеси в изборите чрез незаконно финансиране на приятелски настроени към Пекин кандидати.

По време на срещата Пекин е заключил и че трябва да "коригира темпото" на своите кампании, заяви високопоставен тайвански служител, посочвайки негативните реакции на острова след неотдавнашния контрол на тайванското правителство относно пътуванията с намалени цени, както и коментари по китайската държавна телевизия относно кандидатите за президент на ДПП като "двоен акт на независимост".

"Ако намесата в изборите е твърде очевидна, това може да има обратен ефект", посочи източникът. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK