Кирил Илиев иска публичност на експерт-оценителите на общинска земя

снимка: infomreja.bg, архив

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев атакува практиката за подбор на експерт-оценители в община Благоевград, наложена от предишното кметско ръководство.

Поредно питане входира до кмета Атанас Камбитов общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев. Този път на прицел са експерт-оценителите на недвижими имоти, общинска собственост. Според съветника, който е председател на Контролната комисия в Общински съвет, сме свидетели на некоректна практика за подбор, установена от екипа на бившия градоначалник Костадин Паскалев. В тази връзка Илиев настоява за публичност на списъка на експерт-оценителите, на които община Благоевград възлага изготвянето на подобни оценки и броя на възложените оценки на всеки от тях от 2010-та година насам.
„Като общински съветник и в предишния мандат, многократно съм повдигал този въпрос, но отговор така и не получих”, коментира Кирил Илиев.

В писмото до кмета той излага два особено фрапиращи случая. Първият се отнася за експерт-оценител на два имота, находящи се на една и съща улица в кв.Струмско. Незнайно поради какви съображения, оценителят определя цената на квадратен метър за двата почти идентични имота (около 800 кв.м.единия) с разлика от цели 15 лв. Това според Илиев  е ощетило общинския бюджет с близо 12 000 лева., и е меко казано необяснимо действие от страна на експерта.
При втория случай, на общинските съветници е предлагано да приемат оценки на експерт-оценител, който работи едновременно и в Областна администрация, която всъщност се явява контролен орган за актовете на Общински съвет. „Това е недопустимо, защото излиза, че човекът сам себе си контролира”, смята Илиев.

За прозрачност в работата на експерт-оценителите и прекратяване на порочните практики, общинският съветник от ГЕРБ предлага да се обследва възможността оценките на недвижимите имоти да бъдат възлагани на една фирма или организация при спазване разпоредбите на Закона за обществените поръчки и след провеждането на открит конкурс за ежегодно обслужване. „По този начин ще се избегне директното възлагане и ще се постигне коректност, дългосрочни отношения и конкурентно ценообразуване за услугата”, категоричен е Кирил Илиев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK

//