Нова верига: турнирите от Големия шлем готвят революция в тениса

Снимка: Pixabay

Може да се създаде премиум тур, който да прилича на тенис версия на Формула 1

Турнирите от Големия шлем в тениса се опитват да привлекат останалите големи надпревари в спорта, за да направят трансформация в играта. Според запознати това би могло да бъде най-голямата революция в тениса от 90-те години на ХХ век, пише dnevnik.bg.

Изданието на The Athletic цитира петима души, които са участвали в дискусии за създаване на нова верига турнири.

Инициатор на подобна идея са четирите турнира от Шлема - "Уимбълдън", "Ролан Гарос", Australian Open и US Open. Според източниците на The Athletic те искат да привлекат към себе си поне 10 други от големите турнири, за да създадат премиум тур, който да прилича на тенис версия на Формула 1.Този ход идва в момент, когато най-мощните структури, ръководители и водещи играчи в спорта са приели, че тенисът в сегашния си вид не работи толкова добре, колкото би трябвало. Сред критиките са: объркването за феновете около различните категории на турнирите, както и безкрайният график за играчите, които трябва да пътуват постоянно. Много често това води до спиране на кариери заради контузии и психическа умора.Освен това тенисът иска да избегне и ситуация, която се получи в голфа, където има две вериги - PGA Tour и LIV Golf.

Предотвратяването на подобен развой на събитията се превърна в основен приоритет за седемте ръководни органа, които наблюдават тениса, а обединяването на най-ценните и най-известните активи в спорта за създаване на такъв премиум тур и опростен сезон се счита за най-добрия ход.

Искаме да развиваме нашия премиум продукт и това е факт, за който сме говорили много ясно", заяви Андреа Гауденци, главен изпълнителен директор на ATP Tour, пред група журналисти наскоро в Италия.

"За спорта намаляването на разликата между "Мастърс" турнирите и турнирите от Шлема е от полза за всички. Сега разликата е много голяма."

За момента органите в тениса отказват да коментират новината. Според The Athletic целта е планът да бъде готов и да бъде представен, когато спортът се събере в Австралия през януари за Australian Open.

Според запознати едно подобно обединение в тениса ще може да генерира и повече приходи, най-вече от телевизионни права. В момента турнирите от Големия шлем преговарят отделно, а тези от категориите "Мастърс", АТП 500 и АТП 250 са всяка поотделно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK

//