Камерна опера изнася концерт „Отворено настроение“ със солисти Теодосий Спасов и Илиян Илиев

Снимка: Камерна опера Благоевград

Концертът ще бъде на 9 декември от 19.00 часа в зала „Яворов“

Камерна опера - Благоевград, кани всички почитатели на класическата музика на своя концерт "Отворено настроение" със солисти Теодосий Спасов - кавал, и Илиян Илиев - кларинет, и Оркестъра на Камерна опера с диригент маестро Красимир Топалов. Концертмайстор е Стоил Богданов.

Концертът е част от юбилейния творчески сезон по случай 50-годишнината на Камерна опера и се провежда с подкрепата на Община Благоевград. Той ще се състои на 9 декември от 19.00 часа в зала „Яворов“. Посетителите трябва да представят зелен сертификат.

„Докоснете се до магията и неповторимостта на музиката и изпълненията на Теодосий Спасов - „Кавалджията на Вселената“, и до виртуозния и нежен кларинет на Илиян Илиев - един от водещите кларинетисти на своето поколение, приветстван за изключителния си творчески талант в музикалните общества по света. Ще чуете един концерт зареден с магията и душевността на българския фолклор - музика и ритъм, изпълнен от солистите и прекрасния оркестър на Камерна опера Благоевград“, приканват от институцията.

Теодосий Спасов е роден на 4 март 1961 г. в Исперих, където деветгодишен започва да свири на кавал. Като дете е свирил още на акордеон, а отбивайки военната си служба, свири на кларинет във военен оркестър. Завършил е Средното музикално училище в Котел, а след това Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалности „Ръководство на народни състави“ и инструментален факултет – „Кавал“. Виртуозен изпълнител на кавал, когото наричат „Кавалджията на Вселената“. Теодосий Спасов разработва свой уникален стил на свирене. Той е пионер в смесването на народна музика с джаз и класика, което е в основата на авторския му стил като композитор. В последните години създава музика за симфоничен оркестър и кавал, както и театрална и филмова музика. Освен концертните си изяви, участва в записи за филми и театрални спектакли.

През 1994 година името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон. През 1995 г. Списание "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока“ е отбелязано: „Спасов създава нов музикален жанр.“ През 1996 г. влиза в книгата на рекордите „Гинес" заедно с Дони, Момчил, Коцето Калки и други музиканти, заради концерта, който изнасят под връх Калапатар на височина 5345 метра, записан като концерт, изнесен на най-високо място в света. Носител е на множество награди, сред които на Международната академия за изкуства в Париж /1996/, „Музикант на годината" (1997) и (2002), Статуетката на „Аполон Токсофорос“ за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и за успехите му по световните сцени /2001/. Тази година /2021/ бе удостоен с „Аскеер“ за най-добра театрална музика за спектаклите „Облог“, „Страх за опитомяване“, „О, ти, която и да си…“ и „Федра“.

Член на Обществения съвет към министъра на културата на Република България (от 2014).

Свири с фолклорни състави, с именити български и чужди музиканти, между които Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Анатолий Вапиров, Стоян Янкулов-Стунджи, Румен Тосков, Христо Йоцов, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Г. Велес, Д. Лийбман, формацията Балкански Коне, Влатко Стефановски.

Илиян Илиев е роден в Пловдив. Син е на ръководителя на Конушенската група Никола Илиев. След като завършва Музикалното училище в Пловдив и Музикалната академия в София продължава обучението в Джулиард Скул, Ню Йорк. Получава Магистърска степен в The New School University и прави професионални изследвания в Джулиард Скул, Ню Йорк. Талантът на виртуозния български кларинетист е оценен дори и зад океана, където е определен за петия най-добър кларинетист в САЩ. През 2001 г. получава разрешително за постоянно пребиваване в САЩ, като „първокласен артист с необикновени способности”. Признат като един от водещите кларинетисти на своето поколение, Илиян Илиев е приветстван за изключителния си творчески талант с възторжени признания в музикалните общества по света и е познат в целия свят със своя изключителен артистизъм. Критиката е безкрайно благосклонна към българския талант, изявявал се на множество платформи, включително и в Карнеги Хол.

Илиян Илиев е създател на „Cat Tongue” (Котешки език) – новаторски метод за преподаване на кларинет. През 2014 г. се завръща в България и прави Кларинетна академия, която продължава няколко месеца. Идеята му е академията да е ежегодна. Много се надява да вкара нов стимул на цялата кларинетна школа, която мисли, че не е в много добро състояние. Главната цел на Илиев е да внедри нов метод на свирене, който е свързан с най-естественото възприятие на тялото. Този метод той използва за кларинета, но брилянтният музикант, казва че може да бъде прилаган за всеки духов или друг музикален инструмент. „Самата техника  не е толкова популярна дори и в Европа, но е изключителна за използване на себе си. На цялото тяло и ум. Не е медитация, а занимания един с един. В случая учител с ученик. Едно е сигурно, когато преподаващият се старае, се получава една светлинка в учащите. Психология и разбиране, усет, инстинкт. Убеден съм, че така трябва да бъде, завършва Илиян.“ Той е категоричен, че  музиката в днешно време е лукс.

Илиян Илиев прави своя дебют като солист в Уейл Хол в Карнеги Хол, Ню Йорк, след като печели конкурса „Artists International” през 2000 г., през 2001 подписва договор с международната импресарска компания Сътрудници на Албърт Кей. Чести солови концерти на Илиян Илиев са в залите Алис Тъли Хол, Линкълн център, Ню Йорк, Концертна зала Меркин, Трой Мюзик Хол – Олбъни, Ню Йорк, Чикагски културен център – Чикаго, Капитолийския хълм – Вашингтон и други.

Той е работил съвместно с известни имена, като Фредерика фон Щаде, Хърби Ман, Курт Мазур, Джеймс Ливайн, Ив Абел, Алън Гилбърт, Даниел Хеге, Рут Ларедо, Теодосий Спасов, Пол Хаас, Росен Миланов.

Някои от симфоничните оркестри с които Илиев е свирил като солист включват: Симфонията на Юпитер от Ню Йорк, Лирическият оркестър – Ню Йорк, Симфоничен оркестър на Сан Диего, Симфоничен оркестър на Сан Антонио, Арканзас симфони, Симфоничен оркестър на Хадънфийлд. В периода от 2012г. до 2014 г. е назначен за първи кларинетист на Флорида Гранд Опера (Флорида).

От 2011 г., той е артистичен представител на фирмата за музикални инструменти Selmer (Paris) и Conn-Selmer (USA).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK