Камала Харис - първата жена, изпълнявала временно президентските правомощия

Снимка: IStock

Президентът Джо Байдън ще прехвърли за кратко правомощията си

Президентът на САЩ Джо Байдън ще прехвърли за кратко правомощията си на вицепрезидента Камала Харис, докато трае "рутинната колоноскопия", на която той ще се подложи в Националната военна болница "Уолтър Рийд", съобщи Белият дом, цитиран от Асошиейтед прес.

Рано тази сутрин Байдън пристигна в медицинския център, намиращ се в едно от предградията на Вашингтон, за да му бъде направен първият рутинен медицински преглед като президент. Прессекретарят Джен Саки уточни, че по време на процедурата Байдън ще бъде под упойка и затова ще прехвърли правомощията си на Харис. "Както беше в случая с президента Джордж Буш-син, когато той се подложи на същата процедура през 2002 и 2007 г., и в съответствие с конституционните разпоредби президентът Байдън ще прехвърли правомощията си на вицепрезидента за краткото време, в което ще бъде под упойка", каза Саки. "През този период вицепрезидентът ще работи от кабинета си в Западното крило."

За последно Байдън, който е на 78 години, премина през цялостен медицински преглед през декември 2019 г., когато лекарите констатираха, че той е в добро здравословно състояние и е "годен да изпълнява успешно президентските задължения", както беше посочено тогава в доклада им. Байдън е най-възрастният президент и затова откакто през 2019 г. обяви кандидатурата си за Белия дом, интересът към здравето му е голям.

Харис е първата жена вицепрезидент на САЩ. Сега тя ще влезе в американската история и като първата жена, изпълнявала временно президентските правомощия.

През 1988 г. на Байдън е направена операция на две мозъчни аневризми и оттогава той не е имал подобни проблеми, каза личният лекар на президента д-р Кевин О'Конър. В доклада от 2019 г. О'Конър посочи, че от 2003 г. президентът има и някои сърдечни проблеми, които са потенциално сериозни, но лечими. Въпреки това според лекарската оценка сърцето му работи нормално.

Откакто в началото на миналата година избухна пандемията от коронавируса, докато беше кандидат-президент и сега, откакто е президент, екипът на Байдън полага грижи да го запази в добро здраве с оглед на възрастта му.

През декември 2020 г. на Байдън беше поставена първа ваксинна доза срещу вируса, а само две седмици преди официално да встъпи в длъжност - и втората. В края на септември му беше поставена и бустерна доза. Белият дом уточни, че Байдън ще разреши да бъде публикуван медицински доклад за здравословното му състояние, каквато е практиката при президентите и кандидатите за президент. Бившият президент Доналд Тръмп, който е на 75 години, беше сериозно критикуван, че и като кандидат за президент, а после и като президент е давал само бегли подробности за здравето си, включително, че е скрил сериозността на заболяването си от КОВИД-19 месец преди президентските избори. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK